Arnhem is een logisch startpunt. Centraal in Nederland en goed te bereiken per OV. In de gids is dit ook het startpunt.
Langs rivieren en door de Peel
Eerst volg je een deel van de LF Maasroute. Je kruist het Gelderse rivierenlandschap tussen Nederrijn en Waal (de ‘Gelderse Poort’), de bosrijke heuvels ten zuiden van Nijmegen en vooral het Maasdal met zijn heggenlandschap en oude kastelen. Tussen Heel en Eindhoven volg je een serie knooppunten dwars door de Peelstreek, waar het hoogveenlandschap nog te bewonderen is. In Eindhoven stap je over op de LF13 Schelde-Rheinroute. Deze volg je helemaal tot Vlissingen. De route voert door de bossen en heidevelden van het Brabantse land. En dan door het open Zeeuwse landschap van wind en water, van kreken en bomendijken.
Verder langs de kust
In Vlissingen haak je aan op de LF Kustroute. Je fietst noordwaarts over de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, die door de Deltawerken met elkaar zijn verbonden. De route volgt de kust, duin op en duin af, nu eens langs de binnenduinrand, dan weer langs de Noordzee en haar badplaatsen. En fijn – je hebt meestal de wind in de rug.
Je blijft ook in de kop van Noord-Holland, bij Callantsoog, de LF Kustroute volgen, tot aan Lauwersoog. De route loopt door het dunbevolkte noorden van Nederland, over zeedijken en langs goedbewaarde (terp)dorpjes en stadjes, door weids boerenland met trotse boerderijen.
Afzakken naar het zuiden
In Lauwersoog buig je zuidwaarts via de LF14 Saksenroute naar Enschede. Door de Groningse kleistreek, over de Hondsrug met z’n bossen en heide, langs het stroomdal van de Drentse Aa en de Vecht, naar het glooiende Twente. Vanaf Enschede volg je de LF4 Midden-Nederlandroute. Na Twente en de Achterhoek ontdek je de IJsselvallei met z’n landgoederen. Daarna gaat het Veluweplateau op, door uitgestrekte bossen en over golvende heidevelden. En dan … dan ben je weer terug in Arnhem.