LF Ronde van Nederland

De ultieme fietsroute voor elke vakantiefietser
Informatie

Over deze route

  • Afstand 1373 km

  • Arnhem - Arnhem

Met de Ronde van Nederland via LF-routes ervaar je de grote variatie aan landschappen die ons kleine landje rijk is: van Noordzeekust tot Achterhoek en van Groningse wierden tot Brabantse vennen. Karakteristieke dorpen en steden, duinen, dijken, bos, polders, rivieren, heide, heuvels; deze ronde heeft het allemaal.

Deze tocht rijgt meerdere delen van LF-routes aan elkaar. Je kunt hem als een complete fietsvakantie fietsen. Of je spaart hem in meerdere dag- of weekendtochten bij elkaar.


Je kunt overal op het rondje starten en finishen. In de fietsgids staat de route vanaf Arnhem met de klok mee.

Route GPX Fietsgids

De Ronde van Nederland in 21 etappes

Dit zie je onderweg!

LF Ronde van Nederland

Het routeverloop

Arnhem is een logisch startpunt. Centraal in Nederland en goed te bereiken per OV. In de gids is dit ook het startpunt.

Langs rivieren en door de Peel

foto veerpont over Maas Limburg - foto Hans van de Bilt

Eerst volg je een deel van de LF Maasroute. Je kruist het Gelderse rivierenlandschap tussen Nederrijn en Waal (de ‘Gelderse Poort’), de bosrijke heuvels ten zuiden van Nijmegen en vooral het Maasdal met zijn heggenlandschap en oude kastelen. Tussen Heel en Eindhoven volg je een serie knooppunten dwars door de Peelstreek, waar het hoogveenlandschap nog te bewonderen is. In Eindhoven stap je over op de LF13 Schelde-Rheinroute. Deze volg je helemaal tot Vlissingen. De route voert door de bossen en heidevelden van het Brabantse land. En dan door het open Zeeuwse landschap van wind en water, van kreken en bomendijken.

Verder langs de kust

In Vlissingen haak je aan op de LF Kustroute. Je fietst noordwaarts over de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, die door de Deltawerken met elkaar zijn verbonden. De route volgt de kust, duin op en duin af, nu eens langs de binnenduinrand, dan weer langs de Noordzee en haar badplaatsen. En fijn – je hebt meestal de wind in de rug.

foto Castricum Noord-Holland fietser door duinen

Je blijft ook in de kop van Noord-Holland, bij Callantsoog, de LF Kustroute volgen, tot aan Lauwersoog. De route loopt door het dunbevolkte noorden van Nederland, over zeedijken en langs goedbewaarde (terp)dorpjes en stadjes, door weids boerenland met trotse boerderijen.

Afzakken naar het zuiden

In Lauwersoog buig je zuidwaarts via de LF14 Saksenroute naar Enschede. Door de Groningse kleistreek, over de Hondsrug met z’n bossen en heide, langs het stroomdal van de Drentse Aa en de Vecht, naar het glooiende Twente. Vanaf Enschede volg je de LF4 Midden-Nederlandroute. Na Twente en de Achterhoek ontdek je de IJsselvallei met z’n landgoederen. Daarna gaat het Veluweplateau op, door uitgestrekte bossen en over golvende heidevelden. En dan … dan ben je weer terug in Arnhem.

Goed om te weten

Gebruik de Reiswijzer

Voorjaar 2021 zijn de bordjes van de LF7 Oeverlandroute verwijderd. In de Reiswijzer, aanvullend op de fietsgids, lees je welke knooppunten je kunt volgen tussen Heel en Best.

Open Reiswijzer

Je eigen oorkonde

Het fietsen van de Ronde van Nederland is een prachtige prestatie, bereikbaar voor iedereen! Degenen die de Ronde compleet hebben gefietst, krijgen een oorkonde en vermelding in de eregalerij.

Lees meer

Handige fietsgids

In de fietsgids Ronde van Nederland via LF-routes staat de route in deeltrajecten beschreven. De 48 trajectkaarten schaal 1:100.000 beslaan een ruim gebied rond de route. Je ziet daarop ook de fietsknooppunten en accommodaties.

Meer over de gids
Ervaringen van fietsers

"Dit smaakt naar meer"

foto LF Ronde van Nederland - foto Steffi van Dongen

“Rustgevend, goed bewegwijzerd, prachtige natuur, lieve mensen onderweg, leuke campings. We genoten met andere woorden ‘met volle teugen’ en kijken terug naar een superleuke periode!”

“Ik vond het een geweldige fietstocht en heel leuk om Nederland zo te zien. Ik ben begonnen in Katwijk bij het kenmerkende beeld en daar ook geëindigd. Wat een geweldig gevoel om daar weer 3 weken later te staan. Het was mijn eerste lange fietstocht en wordt zeker niet mijn laatste.”

“It was an awesome fiets vakantie, the routes are excellent. A big thank you for the great work and effort you put into the LF routes.”

“Het was een prachtige ervaring. De afwisseling van de luchten, de landschappen, de mensen, de leuke ontmoetingen, de gastvrijheid op de campings en bij de Vrienden op de Fiets, het droeg allemaal bij aan een mooie fietservaring. En ik heb veel voor mij onbekend Nederland leren kennen. Ik heb trouwens de variant genomen via Texel en Vlieland, een aanrader!”

“We hebben zeer genoten van de ronde! Super afwisselende omgevingen en goed aangegeven route. Heel erg leuk om op deze manier Nederland op een andere manier te ervaren.”

 

Bekijk meer ervaringen
Routewijzingen checken, bordje melden of zelf plannen

Goed voorbereid

Routewijzigingen

Kijk voordat je een (LF-)route gaat fietsen altijd even of er op je route actuele zaken spelen die van invloed kunnen zijn op de tocht. Een tijdelijke wegomlegging, een veer uit de vaart of aanpassing knooppuntnetwerk.

Naar overzicht

Meldpuntroutes.nl

In ons land met ruim 33.000 km fietsroutenetwerken en bijna 9000 knooppunten kan het gebeuren dat een fietsroutebordje mist of beschadigd raakt. Via meldpuntroutes.nl geef je dit eenvoudig online door. Ook op je mobiel.

Melding maken

Plan zelf

Met een fietsrouteplanner kun je eenvoudig een eigen route plannen of gebruik maken van voorgeplande routes. We hebben de populairste fietsrouteplanners voor je op een rijtje gezet.

Naar planners
Geniet jij van de LF-routes?

Word vriend!

Een fietsvakantie in Nederland is een fantastische belevenis. Bewegwijzerde routes zijn er echter niet vanzelf. Al meer dan 35 jaar zetten wij ons in om Nederland een plezierig recreatief fietsland te laten zijn. Ook jij kunt hieraan een waardevolle bijdrage leveren. Met jouw steun zorgen we voor die grenzeloze fietservaring. Zo waarborgen we de kwaliteit van routes. Door ze te controleren, en door het aanbieden van actuele informatie. Help je mee?

Ja, ik help mee!
Tips, verhalen en meer

Fietsvakantie