6. Alphen - Bergen op Zoom

Informatie

Over deze route

  • Afstand 68 km

LF Ronde van Nederland – Tussen Alphen en Ulvenhout bepalen de Chaamse bossen en het Ulvenhoutse bos het landschap langs de route. Voorbij Rijsbergen fiets je door de Pannenhoef,  van oorsprong een veengebied. Op de zandlaag die na de vervening tevoorschijn kwam, ontwikkelde zich een heidelandschap, dat vanaf omstreeks 1800 is ontgonnen tot akker of productiebos. Enkele heidesnippers en vennen zijn echter bewaard gebleven.

Even voorbij Landgoed Wallsteijn (1810) steek je de Bredase turfvaart uit 1618 over. De vaarten werden gegraven voor de ontwatering en de afvoer van turf naar steden als Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom.

Verderop fietst je door de Oude Buisse Heide, hier bestaand uit gemengd bos, akkers en weiland en noordwaarts uit natte heide. Het landgoed dateert uit 1735 In het dorpje Horendonk staat de Sint Vincentiuskerk, een vrij nieuwe kerk die volgens oud katholiek gebruik altijd open is om er een kaarsje aan te steken. Aan de rand van Bergen op Zoom eindigt de dag, misschien heb je wel een leuk Fietsers Welkom! adresje gevonden in de stad.


Je start bij knooppunt 11 in Alphen.

Route GPX

Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

De Ronde van Nederland in 21 etappes

Dit zie je onderweg!