LF-weekendtochten

Een heerlijk actief weekendje weg
Proeven aan een Langeafstand Fietsroute

Een ervaring rijker

Voor iedereen die overweegt om op fietsvakantie te gaan, of gewoon een heerlijk actief weekendje weg wil, zijn er de LF-weekendtochten. De routes zijn een variant op de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute en LF Waterlinieroute. De komst van de kortere trajecten maakt het mogelijk om tijdens weekenden of midweken te proeven aan de complete Langeafstand Fietsroute. Het concept is simpel; een deel via een LF-route en een deel via de knooppunten, slapen en eten waar je zelf wilt, en na twee of drie dagen en een ervaring rijker terugkomen bij het startpunt.

 

Perfecte routes voor twee of drie dagen fietsen

Aanbod LF-weekendtochten

Eems-Dollard

Een route vol hoogtepunten. Denk aan de hangende keukens van Appingedam, vissersdorp Termunterzijl, de wereldberoemde ´Kiekkaaste´ bij Nieuwe Statenzijl, kuuroord Bad Nieuweschans, het Oldambtmeer en de langste fietsbrug van Europa bij Winschoten!

Naar route

Forten en Vestingen

Dwars door het Groene Hart ga je met deze route. Een oer-Hollands landschap waar je met verbeeldingskracht het ondergelopen land voor je kunt zien. Je bezoekt een aantal prachtige vestingsteden en dorpjes, rivieren, schansen en het zilvermuseum.

Naar route

Friese Kust en Lauwerszee

Deze fietsroute voert langs UNESCO werelderfgoed De Waddenzee en Nationaal Park Lauwersmeer. Je maakt kennis met de eeuwenoude stad Dokkum. Je volgt het verhaal van de Waddendelta en fietst over dijkjes en door historische dorpjes.

Naar route

Friese Kust en Middelzee

Een afwisselende fietstocht over de bodem van een oude zee, door oeroude terpdorpjes, langs Friese vaarten en meren, en dwars door weidevogelland. Het biedt een staalkaart van al het moois dat de Friese delta aan cultuurhistorie, natuur en landschap in huis heeft.

Naar route

Friese Zuiderzee

Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân in de hoofdrol! Nergens in Nederland vind je zóveel landschapstypen zó dichtbij elkaar. Een kust met kliffen, het bosrijke en glooiende Gaasterland, een kleigebied met terpen en dijkjes, en een veenweidelandschap met meren.

Naar route

Groninger Wadden

Een aaneenschakeling van pareltjes op het Groninger land. Van Nationaal Park Lauwersmeer tot de havens van Lauwersoog en Zoutkamp. En van eeuwenoude wierdendorpen tot het mythische Noordpolderzijl met de kleinste zeehaven van Nederland.

Naar route

Hollandse Waterlinies

Dompel je onder in de militaire geschiedenis van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies: Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Ontdek de spannende verhalen achter de waterlinieforten en geniet onderweg op een fortterras.

Naar route

Kust en Buitenplaatsen

Een route met het echte kustgevoel en in het voorjaar bloeiende bollenvelden. De vele statige landgoederen, kastelen en buitenplaatsen herinneren aan de invloedrijke positie die Holland economisch en bestuurlijk vanouds inneemt.

Naar route

Zuid-Limburgse Maas en Beken

Geniet van deze tocht door glooiende groene hellingen, afgewisseld met uitgestrekte plateaus en Maasvlaktes, karakteristieke dorpjes en stromende beken. Het landschap van Zuid-Limburg is absoluut uniek voor Nederland.

Naar route

Tussen Maas en Haringvliet

Ga op ontdekking op de eilanden Voorne-Putten en Hoeksche Waard. Je ziet waterwegen, vestingsteden, prachtige polderpatronen, kreken, dijken en authentieke dorpen. Klim je de duin bij Oostvoorne over, dan heb je zicht op de Noordzee.

Naar route

Maasstadjes

Ontdek het zuidelijke stuk van de LF Maasroute. In dit deel van het traject geen heuvels, maar weids water, veel bossen, historische Maasdorpen en gezellige steden. Het witte stadje Thorn mag natuurlijk niet ontbreken. Laat jij je verrassen?

Naar route

Word vriend!

Geniet je van de LF-weekendtochten? Steun ons dan. Een fietsvakantie in Nederland is een fantastische belevenis. Maar bewegwijzerde routes zijn er niet vanzelf. Met jouw steun zorgen we voor een grenzeloze fietservaring.

Ja, ik help mee
Volg ons op

Komoot


Ben jij fervent gebruiker van Komoot? Dan hebben we goed nieuws: alle LF-weekendtochten zijn ook op dit platform ontsloten.

Voor, tijdens of na het fietsen

Handig om te weten

Fietsvriendelijk overnachten

Een heerlijke LF-weekendtocht is pas echt geslaagd wanneer je als fietser een goede ontvangst krijgt op dat leuke terrasje onderweg, op de camping of in het hotel.

Ontdek de leuke adressen

Paklijstmaker

Met de online paklijst-maker stel je in een handomdraai je eigen paklijst samen. Van zakmes tot schuurspons. En van oplader tot binnenband. Je eigen suggestie toevoegen kan ook.

Naar de paklijstmaker

Fiets in trein

Als je je fiets wilt meenemen in de trein, dan kan dat. Hij mag mee buiten de spitsuren. Je koopt een Dagkaart fiets met een vast tarief ongeacht afstand en bestemming.

Lees meer
Geniet jij van de LF-weekendtochten?

Word vriend!

Een fietsvakantie in Nederland is een fantastische belevenis. Bewegwijzerde routes zijn er echter niet vanzelf. Al meer dan 35 jaar zetten wij ons in om Nederland een plezierig recreatief fietsland te laten zijn. Ook jij kunt hieraan een waardevolle bijdrage leveren. Met jouw steun zorgen we voor die grenzeloze fietservaring. Zo waarborgen we de kwaliteit van routes. Door ze te controleren, en door het aanbieden van actuele informatie. Help je mee?

Ja, ik help mee!
Over de LF-weekendtochten en LF-routes

Lees meer