Spannende verhalen de achter waterlinieforten

Hollandse Waterlinies

  • Afstand 103 km
  • Provincie Utrecht

Hollandse Waterlinies is één van de weekendvarianten op de LF Waterlinieroute. Met deze LF-weekendtocht fiets je langs schitterende natuur. Dompel je onder in de militaire geschiedenis van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies: Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Ontdek de spannende verhalen achter de waterlinieforten en geniet onderweg op een fortterras.

Wat is een LF-weekendtocht?
Met een LF-weekendtocht proef je aan de complete Langeafstand Fietsroute. Het concept is simpel; deels via een LF-route en deels via knooppunten, slapen en eten waar je zelf wilt, en na twee of drie dagen terugkomen bij het startpunt. Een leuke ervaring rijker!

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.Toeristisch partner Hollandse Waterlinies
De route loopt deels via knooppunten en deels via de LF Waterlinieroute

Volg de bordjes

Forten, sluizen en bijzondere natuur

De route

Je dompelt je onder in onze eeuwenlange strijd tegen de vijand waarin water een hoofdrol speelde. Nergens ter wereld zijn waterbeheerders zo creatief als in Nederland, waar een groot deel onder zeeniveau ligt. Dijken, dammen en sluizen houden de voeten droog, maar blijken ook handig bij het onder water zetten van een stuk land om een hindernis op te werpen voor de vijand; te diep om doorheen te waden, te ondiep om te bevaren. En zo ontstonden in de loop der eeuwen onze unieke militaire verdedigingslinies met forten, sluizen, strategisch landschap en bijzondere natuur. Duik in het unieke verhaal van de Hollandse Waterlinies.

Deze weekendtocht begint in vesting Weesp en gaat langs heel wat forten van de Hollandse Waterlinies. Er zijn ook sporen van de Oude Hollandse Waterlinie op de route. Zo krijg je een goede indruk van de verschillende bouwstijlen door de jaren heen, van een aardwerk tot een torenfort en betonnen verdedigingswerk. De fietstocht gaat door een fantastisch waterrijk landschap, met de Loosdrechtse, Ankeveense en Vinkeveense Plassen en rivier de Vecht. Muiderberg ligt aan het IJmeer, waar zich vroeger de Zuiderzee bevond.

De mooiste afstapplekken

Wat kom je onderweg tegen?

Leuke plekken voor een tussenstop

Fietsvriendelijke adressen

Zo krijg je de smaak te pakken

Aanbod LF-weekendtochten