Herinneringen aan de Middelzee

Friese Kust en Middelzee

  • Afstand 143 km
  • Provincie Friesland

Friese Kust en Middelzee is één van de weekendvarianten op de LF Kustroute. De LF-weekendtocht is goed voor een weekendje fietsen door Noordwest Friesland en het lage midden van de provincie, langs zowel UNESCO Werelderfgoed Waddenzee als de oevers van de vroegere Middelzee, nu het groene hart van Friesland. Deze afwisselende fietstocht voert over de bodem van een oude zee, door oeroude terpdorpjes, langs Friese vaarten en meren, en dwars door weidevogelland. Het biedt een staalkaart van al het moois dat de Friese delta aan cultuurhistorie, natuur en landschap in huis heeft.

Wat is een LF-weekendtocht?
Met een LF-weekendtocht proef je aan de complete Langeafstand Fietsroute. Het concept is simpel; deels via een LF-route en deels via knooppunten, slapen en eten waar je zelf wilt, en na twee of drie dagen terugkomen bij het startpunt. Een leuke ervaring rijker!

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.



Toeristisch partner VVV Waterland van Friesland
De route loopt deels via knooppunten en deels via de LF Kustroute

Volg de bordjes

 

Hoofdstad Leeuwarden is boeiend start- en eindpunt. Maar, je kunt de route op iedere andere plek langs het tracé starten. Het makkelijkst is om een Toeristisch Overstap Punt (TOP) te kiezen als startplek. Daar kun je gratis je auto parkeren. Met de trein is Leeuwarden goed bereikbaar. Unieke slaapplaatsen vind je o.a. op www.oudezee.nl. En in bijna alle stadjes en grotere dorpen zijn fietsen te huur.

Gratis parkeren kan bij één van de TOP’s (toeristische overstapplaatsen) in Friesland. Leeuwarden is ook goed bereikbaar met de trein, net als de stadjes IJlst en Sneek halverwege de route. P+R Transferium Kalverdijkje is een gratis parkeergelegenheid aan de oostkant van Leeuwarden.

Over de bodem van de oude zee

De route

De Middelzee was een zeearm van de Waddenzee die Friesland vanaf ongeveer het jaar 800 in tweeën spleet en haar opdeelde in de welvarende gewesten Oostergo en Westergo. Pas rond 1300 was deze zee weer dichtgeslibd en kon de Waddenzee-inham tot nieuw land worden gemaakt. Het bijzondere is dat vrijwel alle kaden, middeleeuwse dijken en zeeweringen langs de Middelzee nog intact zijn: tijdens deze weekendtocht trek je erlangs.

De voormalige zeeslenk ligt dus nog altijd herkenbaar in het Friese landschap en vormt een spoor door de tijd. Veel oude kloosterlocaties en adellijke huizen liggen aan deze route omdat de kwelderruggen en oeverwallen nu eenmaal een aantrekkelijke plek waren om te wonen. Ook al is veel archeologisch erfgoed verdwenen, namen van dijken en wegen herinneren je aan de tijden dat het Wad tot aan Bolsward en Sneek reikte.

Het is een afwisselende fietstocht over de bodem van een oude zee, door oeroude terpdorpjes, langs Friese vaarten en meren en dwars door weidevogelland. Onderweg zullen zowel cultuurminaars als natuurliefhebbers ruimschoots aan hun trekken komen!

De mooiste afstapplekken

Wat kom je onderweg tegen?

Leuke plekken voor een tussenstop

Fietsvriendelijke adressen

Zo krijg je de smaak te pakken

Aanbod LF-weekendtochten