Kennismaken met een eigenzinnige regio

Westfriese Omringdijk

  • Afstand 147 km
  • Provincie Noord-Holland

De weekendtocht over de Westfriese Omringdijk voert over de 147 kilometer lange dijk die de regio al sinds de middeleeuwen beschermt tegen het water van de voormalige Zuiderzee. De Westfriezen hebben gezwoegd om het land te veroveren op het water en droge voeten te houden. Vele lage dijkjes werden in de middeleeuwen met elkaar verbonden tot een aaneengesloten dijk, de Westfriese Omringdijk. Er vormde zich een authentiek landschap van wielen (diepe waterplassen die zijn ontstaan na een dijkdoorbraak waar de dijk omheen werd gelegd), polders en dijken, met de piramidevormige stolpboerderijen in de hoofdrol.

Een vruchtbaar landschap

Westfriesland is van oudsher een land- en tuinbouwregio. Boeren en tuinders verbouwden al vanaf de late middeleeuwen kool en uien. In de zeventiende eeuw kwam daar bloemkool bij, in de achttiende eeuw de aardappel en in de negentiende eeuw spinazie, prei, sla en sperziebonen. Ook worden op de Westfriese klei al vele jaren bloembollen geteeld en vormen de tulpenvelden in het voorjaar kleurige mozaïeken.

Steden en natuur 

De mooie oude steden Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen, natuurgebieden en waterbergingen vertellen allemaal hun verhaal en zijn een bezoek meer dan waard. Fiets je mee door de geschiedenis? De tocht is een variant op de LF Zuiderzeeroute.

Wat is een LF-weekendtocht?
Met een LF-weekendtocht proef je aan de complete Langeafstand Fietsroute. Het concept is simpel; deels via een LF-route en deels via knooppunten, slapen en eten waar je zelf wilt, en na twee of drie dagen terugkomen bij het startpunt. Een leuke ervaring rijker!

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.



Toeristisch partner Recreatie Noord-Holland
De route loopt deels via knooppunten en deels via de LF Zuiderzeeroute

Volg de bordjes

Wanneer je de route opstart in Medemblik (ter hoogte van Overtoom 19) volg je de volgende bordjes:

63-90-22-74-57-16-15-14-30-92-12-28-47-10-9-80-62-59-58-36-37-38-31-30-35-1-2-52-17-3-51-72-71-16-13-45-*44-41-32-43-42-35-44-34-36-78-77-60-59-68-2-18-71-70-62-63

Je kunt de route bij elk knooppunt starten. In de dorpen en steden zijn diverse geschikte parkeerplaatsen voor de auto beschikbaar. Nog gemakkelijker is het om te parkeren bij een Toeristisch Overstappunt (TOP). In het overzicht van TOP locaties zie je welke TOP’s zich langs de Westfriese Omringdijk bevinden. Voor reizigers met de trein zijn station Schagen en station Alkmaar prima startlocaties.

Kennismaken met een eigenzinnige regio

De route

Het bijzondere aan de Westfriese Omringdijk is dat deze zowel op het land als aan het water ligt. Aan de oostkant van Westfriesland, tussen Scharwoude en de oude steden Hoorn, Enkhuizen en Medemblik, biedt de dijk uitzicht over het water van de voormalige Zuiderzee. Een uitzicht dat nooit verveelt. Je ziet er prachtig opgetuigde schepen die op weg zijn naar de horizon, of kleurige kitesurfers die bij een gunstige wind het luchtruim vullen.

Rust en natuur langs de dijk

In het natuurgebied De Vooroever, tussen Andijk en Medemblik en de waterberging bij Twisk, zijn veel soorten moeras- en watervogels te zien en geniet je van de rust en het uitzicht.

Waterwegen van weleer

In het oostelijke en westelijke deel van de regio zijn de vele rechte sloten zichtbaar. Deze dienden als vaarweg voor de boeren en tuinders. Met platte skuiten werden de producten van het land gehaald en naar de veiling gebracht. Veel vaarveilingen bestaan niet meer, maar in Broek op Langedijk is een bezoek aan Museum Broekerveiling, de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld, de moeite waard.

De strijd tegen het water

In het noorden, westen en zuiden slingert de Omringdijk duidelijk herkenbaar als scheiding tussen het oude en nieuwe land. Veel dijken in het noord- en zuidwesten van de Westfriese Omringdijk zijn aangelegd in verschillende fasen. Het gebied maakte deel uit van een reeks eilanden die door bedijking en inpoldering met elkaar verbonden raakten. Elk dorp vertelt zijn eigen verhaal over de eeuwenlange strijd tegen de Zuiderzee.

Van vissersdorp tot polderland

Neem bijvoorbeeld Kolhorn, een voormalig vissersdorp aan de Zuiderzee dat nu door inpoldering midden in het Noord-Hollandse land ligt. Ook Schagerbrug, gelegen aan de Grote Sloot en ontstaan na de droogmaking van de Zijpe in de zestiende eeuw, getuigt van de eeuwenlange strijd tegen het water. De Westfriese Omringdijk vertelt het verhaal van een gebied waar de grens tussen land en water door mensenhanden steeds opnieuw is getekend.

De mooiste afstapplekken

Wat kom je onderweg tegen?

Leuke plekken voor een tussenstop

Fietsvriendelijke adressen

Zo krijg je de smaak te pakken

Aanbod LF-weekendtochten