Een paar dagen genieten van de Friese Zuiderzee

Friese Zuiderzee

  • Afstand 150 km
  • Provincie Friesland

De Friese Zuiderzee weekendtocht is een fietsroute door Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Nergens in Nederland vind je zóveel landschapstypen zó dichtbij elkaar. Een kust met kliffen, het bosrijke en glooiende Gaasterland, een kleigebied met terpen en dijkjes en een weids veenweidelandschap afgewisseld met meren. Deze weekendtocht op de fiets is een perfect ‘instapmodel’ voor mensen die overwegen op fietsvakantie te gaan of gewoon een heerlijk actief weekendje weg willen! Deze route is de Friese weekendvariant op de 440 kilometer lange LF Zuiderzeeroute.

Wat is een LF-weekendtocht?
Met een LF-weekendtocht proef je aan de complete Langeafstand Fietsroute. Het concept is simpel; deels via een LF-route en deels via knooppunten, slapen en eten waar je zelf wilt, en na twee of drie dagen terugkomen bij het startpunt. Een leuke ervaring rijker!

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.Toeristisch partner VVV Waterland van Friesland
De route loopt deels via knooppunten en deels via de LF Zuiderzeeroute

Volg de bordjes

Elfstedenstadjes, het groene waterland en Friese meren

De route

De Friese Zuiderzee weekendtocht is een fietsroute door Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân: nergens in Nederland vind je zóveel landschapstypen zó dichtbij elkaar. Een kust met kliffen, het bosrijke en glooiende Gaasterland, een kleigebied met terpen en dijkjes en een weids veenweidelandschap afgewisseld met meren. Je kunt de route op iedere plek langs het tracé starten. Het makkelijkst is om een Toeristisch Overstap Punt (TOP) te kiezen als startplek, hier kun je gratis je auto parkeren. Met de trein zijn stadjes als Sneek, IJlst, Workum en Stavoren goed bereikbaar. Voor het vinden van een unieke slaapplaats verwijzen we je naar www.waterlandvanfriesland.nl. En in bijna alle stadjes en grotere dorpen zijn er wel fietsen te huur.

De route voert je langs de voormalige Zuiderzeekust en terug door het groene waterland van Friesland. Onderweg passeer je verschillende belangrijke waterwerken zoals de iconische Afsluitdijk, het Woudagemaal, de historische Hemdijken en de Pingjumer Gulden Halsband. Daarnaast zie je op de route vijf verschillende Elfstedenstadjes, het IJsselmeer maar ook andere Friese meren. En, je ruikt het zilte water van de Waddenzee!

Onderweg maak je kennis met allerlei iconische waterwerken of plaatsen waar het water een belangrijke rol in de geschiedenis heeft gespeeld. Wil je de Friese Zuiderzee optimaal beleven? Neem dan even de tijd bij onderstaande bijzondere plekken.

De mooiste afstapplekken

Wat kom je onderweg tegen?

Leuke plekken voor een tussenstop

Fietsvriendelijke adressen

Zo krijg je de smaak te pakken

Aanbod LF-weekendtochten