Glooiende groene hellingen

Zuid-Limburgse Maas en Beken

  • Afstand 133 km
  • Provincie Limburg

Zuid-Limburgse Maas en Beken is één van de weekendvarianten op de LF Maasroute. Deze LF-weekendtocht voert door glooiende groene hellingen, afgewisseld met uitgestrekte plateaus en Maasvlaktes, karakteristieke dorpjes en stromende beken. Het landschap van Zuid-Limburg is absoluut uniek voor Nederland.

Wat is een LF-weekendtocht?
Met een LF-weekendtocht proef je aan de complete Langeafstand Fietsroute. Het concept is simpel; deels via een LF-route en deels via knooppunten, slapen en eten waar je zelf wilt, en na twee of drie dagen terugkomen bij het startpunt. Een leuke ervaring rijker!

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.Toeristisch partner Visit Zuid-Limburg
De route loopt deels via knooppunten en deels via de LF Maasroute

Volg de bordjes

Bijzondere fietstocht in het zuiden van Limburg

De noordelijke lus

Je start in Valkenburg en ontdekt de verschillende zuidelijke beekjes: de Geul, Gulp en de Geleenbeek. Onderweg kom je natuurlijk ook de befaamde Maas-route tegen. Stop onderweg langs mooie natuur, gezellige terrasjes, kloosters, kastelen en brouwerijen waar je kunt genieten van de Bourgondische cultuur en gastronomie en ontdek hier wat deze regio te bieden heeft.

De noordelijke lus verkent het gebied ten noorden van Valkenburg. Deze brengt je langs de heuvelachtige gebieden van Valkenburg tot aan de gezellige markt in Sittard via het Geleenbeekdal. Vervolgens ontdek je de uitgestrekte maasvlaktes en plateaus van het Rivierpark Maasvallei waar je kunt genieten van de waterrijke Limburgse natuur. Langs de oevers van de Maas liggen prachtige, vrij liggende fietspaden die een verademing zijn voor elke fietser. Je fietst langs de kronkelige oevers van de Maas, het kaarsrechte Julianakanaal en historische Maasdorpjes als Elsloo, Meers en Urmond waar een terrasje nooit ver weg is. Dit gebied is rijk aan oude stroomgeulen, dijken en uiterwaarden en kent zijn eigen unieke flora en fauna.

Vervolgens fiets je via Bunde naar Meerssen, waarna je het laatste stuk via de Geul terug fietst naar Valkenburg. Dit wielerstadje aan de Geul kent een gezellig centrum met talrijke attracties, zoals de kasteelruïne, grotten, een pretpark en een sprookjesbos.

De prachtigste vergezichten

De zuidelijke lus

De zuidelijke lus brengt je van Valkenburg langs de zuidelijke beekjes van de Geul en de Gulp richting de Maas terwijl je onderweg kunt genieten van prachtige vergezichten. In dit met vijf sterren bekroonde landschap fiets je vanaf Valkenburg langs nostalgische dorpjes en authentieke stadjes verscholen tussen groene weides en kleurrijke hoogstamboomgaarden. Het goudgele mergel en bronsgroen natuurschoon vormt een indrukwekkend decor waar je kunt genieten van bijzondere vergezichten, prachtige hellingbossen en holle wegen. Tijdens deze route kom je langs adembenemende en interessante pareltjes waar je kunt genieten van het heuvellandschap en de Limburgse Bourgondische gastvrijheid. Af en toe is dat flink klimmen op je tweewieler, maar de uitzichten die je daarvoor terug krijgt zijn het absoluut waard. Het zal een genot zijn om even een pauze te nemen… of twee, of drie… Veel fietsplezier in de Limburgse Heuvels!

De mooiste plekken om af te stappen

Wat kom je onderweg tegen?

Leuke plekken voor een tussenstop

Fietsvriendelijke adressen

Zo krijg je de smaak te pakken

Aanbod LF-weekendtochten