Ontdekkingsreis op Voorne-Putten

Tussen Maas en Haringvliet

  • Afstand 135 km
  • Provincie Zuid-Holland

Tussen Maas en Haringvliet is één van de weekendvarianten op de LF Maasroute. De route is tot stand gekomen in samenwerking met de provincie Zuid-Holland. Met deze LF-weekendtocht ga je op ontdekking op de eilanden Voorne-Putten en Hoeksche Waard. Je ziet waterwegen, vestingsteden, prachtige polderpatronen, kreken, dijken, authentieke dorpen en mooie natuurgebieden. Klim je de duin bij Oostvoorne over, dan heb je zicht op de Noordzee.

Wat is een LF-weekendtocht?
Met een LF-weekendtocht proef je aan de complete Langeafstand Fietsroute. Het concept is simpel; deels via een LF-route en deels via knooppunten, slapen en eten waar je zelf wilt, en na twee of drie dagen terugkomen bij het startpunt. Een leuke ervaring rijker!

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.Toeristisch partner Op Voorne Putten
De route loopt deels via knooppunten en deels via de LF Maasroute

Volg de bordjes

Waar je begint

De eerste kilometers

De route begint in Zwijndrecht bij knooppunt 91. Kom je met de trein dan is het station niet ver weg. Ga eerst naar knooppunt 90, daarna volg je 24 en 91. Ook de auto kan je makkelijk kwijt, onder andere bij Parkeerplaats Veerplaat. Via het knooppuntennetwerk fiets je in zo’n 600 meter naar de start van de route. Maar voel je vrij om de route op een ander punt te beginnen en eindigen!

De eerste kilometers van dit avontuur begin je op een vrijliggend fietspad, aan je linkerhand ligt de Oude Maas. Hier mondde ooit de Maas uit in zee, vóór de mens in de middeleeuwen besloot haar in de Waal te laten uitmonden. Heb je de tijd? Stop dan even aan de oever tussen Barendrecht en Rhoon. Hier kun je over de grienden lopen. Bij vloed heb je wel kans op natte voeten!

Vogels, vestigingstadjes en veren

Het verdere routeverloop

In het plaatsje Zwartewaal vind je in de haven het Visserijmuseum. Ontdek daar de geschiedenis van het plaatselijke visserijverleden. Aan de rechterkant zie je het Brielse Meer, vroeger de Brielse Maas. Hier mondde de Maas uit in de zee, die je al bijna kunt ruiken vanaf hier! Wie nu al toe is aan wat verkoeling kan hier prima het water in om te zwemmen.

Even verderop neemt de route je mee langs een van de best bewaarde vestingstadjes van Nederland: Brielle. Achter de wallen ligt een grote hoeveelheid monumenten op je te wachten. Stuk voor stuk een bezoekje waard. In de pittoreske straatjes vind je tal van herinneringen aan het verre verleden die je gezien moet hebben.

Het is nog een klein stukje naar zee. Bij het strand van Oostvoorne kun je een duik nemen in de Noordzee, of even pootjebaden als de temperatuur nog niet aangenaam genoeg is. Even verderop is het bijzonder mooie strand van Rockanje. Voordat je bij Hellevoetsluis bent kom je door het Quackgors. Je ontmoet er wilde paarden, grazende koeien, blatende schapen en overvliegende zwaluwen. Ook zie je hier voor het eerst het Haringvliet.

Je fietst via het vogelrijk gebied de Beningerslikken richting het Spui. Met het veer bij Hekelingen vaar je terug naar het eiland Hoeksche Waard. Mooie dijkjes met idem dijkhuisjes wachten je op weg naar het weidevogelgebied Oudeland van Strijen op. In het voorjaar kun je hier volop genieten van grutto’s, tureluurs en kieviten. Waag je je in de winter aan deze bijzondere LF-weekendtocht, dan wemelt het er van de brand- en kolganzen. Het Stoomgemaal uit 1879 doet momenteel dienst als vogelobservatiepunt.

Via de Boezemvaart bij Maasdam kom je in Puttershoek. Hier wacht het veer naar de eindpunt aan de overkant al op je. Het waren twee fantastische dagen, een hoop gezien en volop genoten! Op naar het volgende avontuur.

De mooiste plekken om af te stappen

Wat kom je onderweg tegen?

Leuke plekken voor een tussenstop

Fietsvriendelijke adressen

Zo krijg je de smaak te pakken

Aanbod LF-weekendtochten