LF-routes

Langeafstand Fietsroutes
De mooiste fietsroutes van Nederland

Wat zijn LF-routes?

LF-routes – voluit Langeafstand Fietsroutes – zijn ideaal voor het plannen van je meerdaagse fietstocht. Er is zo’n 3.700 km bewegwijzerde LF-route door boerenland, over uitstrekte hei, door de stad of juist langs de kust.

De LF-routes bestaan al tientallen jaren. Op dit moment zitten ze midden in een doorontwikkeling. Het LF-netwerk verandert in een reeks vernieuwde LF-routes. De eerste vier LF-routes volgens de nieuwe standaard zijn al klaar. Maar ook enkele ‘oude’ LF-routes kun je gewoon nog fietsen. Je leest het op deze pagina.

De meest complete fietsroutes

De nieuwste LF-routes

In de doorontwikkeling van LF-routes zijn er vier volgens de nieuwe standaard: de LF Kustroute, de LF Maasroute, de LF Waterlinieroute en de LF Zuiderzeeroute. Deze Langeafstand Fietsroutes hebben een sterk thema en hoge service en kwaliteit voor de vakantiefietser. Elke afzonderlijke route heeft een fietsgids, gratis app én een eigen webstek vol inspiratie. Heb je één van deze routes gefietst? Vraag dan de passende herinnering aan: een framesticker en persoonlijke oorkonde.

Als verrijking op de LF-routes zijn er de LF-weekendtochten. Goed voor twee of drie dagen fietsen. Ook ideaal als eerste kennismaking met het meerdaags fietsen.

Spaar ze allemaal

Nieuwste LF-routes

LF Maasroute

Maastricht-Rotterdam
481 km

Je fietst van Maastricht via de rivierdelta naar Hoek van Holland. En vervolgt je tocht landinwaarts naar Maasstad Rotterdam. Onderweg zie je eeuwen-oude vestingstadjes en oer-Hollandse vergezichten. En natuurlijk de bedrijvigheid op het water.

Ontdek meer

LF Zuiderzeeroute

Amsterdam – Amsterdam
434 km

Dit ‘rondje IJsselmeer’ leidt je door een rijke historie van de voormalige Zuiderzee. Je fietst over ingepolderd land en waterbouwkundige werken. Ook kom je langs middeleeuwse handelssteden, voormalige eiland Schokland en karaktervolle vissersdorpen.

Ontdek meer

LF Kustroute

Cadzand-Bad – Bad Nieuweschans
617 km

De route kenmerkt zich door langgerekte duinstroken. Kleine badplaatsen en historische steden zorgen voor leuke tussenstops. Langs de Waddenkust gaat de route je door één van de rustigste delen van Nederland. Je ziet onderweg diverse authentieke terpdorpjes.

Ontdek meer

LF Waterlinieroute

Edam – Bergen op Zoom
406 km

Ga op zoek naar Nederlands erfgoed. De route loopt langs de Stelling van Amsterdam, via de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie. Een unieke aaneenschakeling van forten en vestingstadjes.

 

Ontdek meer
Al jaren een succes

LF-routes

Oud en vertrouwd. Deze routes moet je minimaal één keer gefietst hebben. Een LF-route zoals je al jaren van ons gewend bent, langwerpige groen-witte bordjes met een cijfer gevolgd door een A of een B. Ze staan garant voor kilometers fietsplezier. Uiteindelijk nemen we afscheid van deze routes. Maar dikke kans dat enkele terugkeren als vernieuwde LF-route. Ga jij voor de LF3 Hanzeroute, LF4 Midden-Nederlandroute, LF9 NAP-route, LF13 Schelde-Rheinroute, LF14 Saksenroute, LF17, LF Ronde van Nederland of de Rijnfietsroute? Een overzicht van alle oude LF-routes inclusief GPX-files vind je hier.

Welke route kies jij?

Oud en vertrouwd

Volg ons op

Komoot

Ben jij fervent gebruiker van Komoot? Dan hebben we goed nieuws: al onze LF-routes zijn ook op dit platform ontsloten.

Een tijdelijke wegomlegging, een veer uit de vaart of aanpassing in het knooppuntennetwerk

Check voor vertrek of er een routewijziging is

Over de LF-routes

Blog en nieuws