Heel Nederland gaat op fietsvakantie

Nieuws
12 april 2022

Fietsvakanties in eigen land zijn bij jullie erg geliefd. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Kien in opdracht van het Landelijk Fietsplatform. In 2021 werden er ruim 7 miljoen fietsvakanties door 3 miljoen fietsers in eigen land gemaakt. Nederland is een ideaal land voor een fietsvakantie. Het biedt afwisseling in landschap, op korte afstand is er genoeg te beleven en er zijn veel wegen en paden. Eenmaal geproefd aan een fietsvakantie, dan wil je weer. Dat deden jullie dan ook gemiddeld 2,4 keer het afgelopen jaar, met een 8,5 op het fietsvakantierapport.

Variëteit aan vakantiefietsers

Er is veel veranderd onder vakantiefietsers, vroeger kon je ze zo uittekenen: een 55-plusser op een trekkingfiets met minimaal voor- en achtertassen, tentje achterop en een shirtje wapperend in de wind om te drogen. Omgeven door een stoffig imago durfde je er als nieuwkomer bijna niet voor uit te komen, maar tegenwoordig is dat anders. Dé vakantiefietser eenzaam in zijn soort bestaat niet meer. De groep heeft aan diversiteit gewonnen. Steeds meer jongeren gaan voor deze duurzame en actieve vakantiebesteding. Aan de foto’s die we van jullie ontvangen zien we ook een uitbreiding in het fietswagenpark: MTB’s, gravelfietsen, racefietsen, stadsfietsen en zelfs vouwfietsen!

LF-routes zijn populair

Om de langeafstandsfietsroutes nog beter toe te spitsen op de wensen van de vakantiefietser vernieuwen we samen met regiopartners onze routes. Afscheid nemen van vertrouwde nummers is soms best een beetje lastig. Nu de eerste vier LF-routes volgens het nieuwe standaard staan, en de eerste fietsvakanties gemaakt zijn, stromen de enthousiaste reacties binnen: “De bewegwijzering van de LF-routes is top. Zo fijn om een LF-route te fietsen” en “Fietsen langs fietspaden en LF-routes is een droom.”

Steeds meer fietsers maken gebruik van deze routes. In 2021 heeft ruim de helft van de trektochtfietsers tijdens één of meerdere trektochten een LF-route gebruikt; in 2020 was dit ongeveer een derde. De nieuwe aanpak voor deze LF-routes werkt. Service, gemak en beleving maakt het meerdaags fietsen toegankelijk.

Aanbod zorgt voor nog meer vraag

De LF-routes worden verzameld. Na de eerste gereden te hebben volgt al snel de tweede en de derde. Regelmatig ontvangen we reacties van mensen die alle LF-routes al hebben gefietst en vragen wanneer de volgende gelanceerd wordt.  Het streven is te komen tot zo’n tien zogenoemde LF-routes. Directeur Fietsplatform Eric Nijland: “Fantastisch om te zien dat de nieuwe aanpak van de LF-routes goed aanslaat. Het meerdaags fietsen wordt toegankelijker voor een groeiende groep.”

Populaire routes

De LF-routes zijn populair; op de LF Maasroute, LF Kustroute en LF Zuiderzeeroute werden respectievelijk 210.000, 178.000 en 155.000 trektochten gemaakt. Een mooie top drie. “De nieuwste LF-route is de LF Waterlinieroute. Vorig jaar opgeleverd en meteen genomineerd voor Fietsroute van het Jaar. Dat is al een prijs op zich.” aldus Eric Nijland.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen