Eilandhoppen: ‘de alternatieve Afsluitdijk’

Blog
25 april 2023
Met de fiets op de Vliehors Express
Klaar om met de Vliehors Express te vertrekken

Dit artikel publiceerden wij eerder in 2019.

Het fietspad over de Afsluitdijk ligt er momenteel verlaten bij.  Wil je de elementen trotseren op dit toch wel unieke stukje van de LF Ronde van NederlandLF Zuiderzee– en LF Nederlandse Kustroute dan moet je tot zeker eind 2025 wachten. Fietsers die de oversteek willen maken zijn aangewezen op de gratis fietsbus. Maar wie van avontuur houdt en niet graag in een bus zit is er een alternatief. Via Texel, Vlieland en eventueel Terschelling kun je om de Afsluitdijk heen. Eenmaal op het vaste land in Harlingen pak je de route weer op.

Neem de tijd

Wie de LF Zuiderzeeroute fietst verlaat bij Den Oever de route en koerst via Hippolytushoef richting Den Helder. Kom je vanaf de LF Kustroute sla dan voorbij Sint Maartenszee niet af richting Oudesluis, maar laat de bordjes achter je en vervolg je weg via Callantsoog en Julianadorp. In de verte zie je de schepen van de Texels Eigen Stoomboot Onderneming al liggen. Menno van der Meer fietste deze zomer samen met zijn broer Koert van der Meer en zijn schoonzus Ans van der Meer de LF Ronde van Nederland. Omdat ze waren ingelopen op hun planning konden ze het rustig aan doen en besloten ze te gaan eilandhoppen. “Haast moet je niet hebben” zegt Menno. ’s Morgens vertrok het drietal vanuit Egmond richting de geplande overnachting op Vlieland. “De oversteek tussen Den Helder en Texel is easy. Je fietst zonder problemen zo de boot op en voordat je het weet ben je aan de overkant.”

Veer Texel - Vlieland
Steiger Waddenveer (Texel-Vlieland)

“Eilandhoppen is een ervaring die ik nooit meer zal vergeten”

Veerdienst Den Helder – Texel

In het seizoen vaart de boot tussen Den Helder en Texel ieder half uur, echt lang sta je als fietser nooit te wachten. Je kunt online of in de haven een kaartje van € 5 kopen. Je fiets neem je gratis mee en reserveren is niet nodig.  

Menno, Ans en Koert kiezen op Texel om via de knooppunten richting de steiger van het Waddenveer in de Cocksdorp te fietsen. Hier staat hun een hele ervaring te wachten. “Om aan boord te komen van De Vriendschap moet je met je fiets door de duinen en over het strand. Van het mulle zand gaan de onderdelen van je fiets niet beter draaien en dus moet alles gedragen en getild worden. Eenmaal op de steiger kun je je fiets weer even op de grond zetten. Op de boot zelf is het een uur lang genieten van de prachtige vergezichten, de Waddenzee en de zeehondjes. Onderweg krijg je zelfs een bittertje.”

Fietsers op de steiger richting het waddenveer tussen Texel en Vlieland
Menno van der Meer met broer en schoonzus richting het veer
Veerdienst Texel – Vlieland

De overtocht is seizoensgebonden en het passagiers scheepje tussen Texel en Vlieland vaart niet dagelijks. Actuele vaartijden check je eenvoudig via de website. Hier kun je ook direct online reserveren (aan te raden) en je kaartje kopen. Kinderen tot 3 jaar zijn gratis, daarna betalen ze € 15 en vanaf 10 jaar kost de overtocht € 29,50 per persoon. Voor de fiets betaal je een toelage van € 12,50. Dit is inclusief de indrukwekkende tocht met de Vliehors Expres.

Grootste zandvlakte van Noordwest- Europa

Na een onvergetelijke tocht kom je aan op Vliehors, ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Op deze grootste zandvlakte van Noordwest-Europa staat de Vliehors Expres al op je te wachten. “Er moet weer flink getild worden, maar dat ben je snel vergeten.” Eenmaal alle passagiers, fietsen en bagage aan boord volgt een 12 kilometer lange tocht door de wildernis richting het Posthuys. Wie goed oplet ziet achter de Vliehors Expres een gedicht in het zand verschijnen. Elk jaar wordt er een nieuwe tekst in de achterbanden gesneden. “Vanaf het Posthuys is het nog een paar kilometer fietsen naar het dorp. Het is een unieke ervaring die wij niet hadden willen missen.” Je kunt kiezen om, mits de boot nog afvaart richting Harlingen, weer richting vaste land te varen. De broers en schoonzus kiezen om een nachtje op Vlieland te blijven en de volgende ochtend om 08.30 uur de eerste boot richting Harlingen te nemen. Hier wordt de LF Ronde van Nederland over Friese bodem vervolgd.

Strandgedicht uit het verleden
Overspoeld door gedachten, smachtend naar dit moment. Een zee van ruimte, hier ben ik in mijn element.
Een zin nat van herinnering aan overvloed. Zomaar een zee gevuld met golven zonnegloed.
Wat de diepste indruk maakt werd door water aangeraakt. Door geen mens gestoord neemt de zee het laatste woord.
Veerdienst Vlieland – Terschelling – Harlingen

De sneldienst brengt je in 45 minuten naar Harlingen. De gewone veerdienst vanaf Vlieland doet er met 1 uur en 35 minuten iets langer over. Er zijn dagelijks tussen de 4 en 9 afvaarten. In het hoogseizoen zijn kinderen onder de 3 jaar gratis, daarna betalen ze € 8,94 en vanaf 11 jaar kost de overtocht € 17,90 per persoon. Vanaf je 65ste betaal je € 15,05. Om je fiets mee te nemen wordt € 10,30 extra gerekend. Geen genoeg van het eilandhoppen? Je kunt vanaf Vlieland ook met het veer naar Terschelling en vervolgens naar Harlingen. Meer hierover en over de aanvullende Waddentaxi vanaf Vlieland vind je op de website van Rederij Doeksen.

 Foto’s: Menno van der Meer & Shutterstock

 

 

 

  • Afsluitdijk
  • Fietsen
  • Water

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen