Nieuwe fiets- en wandelpad Afsluitdijk deels open

Achtergrond
27 juni 2024

Vorig jaar konden we al even proefdraaien op de eenmalige opening van het nieuwe fiets- en wandelpad langs de Afsluitdijk. En nu volgde dan het bericht van Rijkswaterstaat dat het pad langs de Waddenzee vanaf 26 juni voor een groot deel open is. Het gaat om het stuk tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand. Om de sluizen te passeren maak je nog wel gebruik van de gratis fietsbus, omdat daar nog geen fiets- en wandelpad is. Al met al een hele onderneming, zeker als je vanuit het westen op het nieuwe fietspad wilt fietsen.

Hoe werkt het?

Fietsend vanuit Friesland stap je bij halte Kornwerderzand op de fietsbus. Dat is bij het Afsluitdijk Wadden Center. De eerste stop om het fiets- en wandelpad op de Afsluitdijk te bereiken is bij Breezanddijk Noord. Deze halte ligt zo’n beetje midden aan het nieuwe pad. Dus als je naar het westen fiets zul je slechts een deel van het nieuwe pad fietsen. Tenzij je eerst terugfietst richting de Lorentzsluizen en daar weer keert richting de Stevinsluis. Bij Monument Noord stap je weer op de fietsbus om verder naar Den Oever te reizen.

Fietsend vanuit Noord-Holland duurt de reis met de fietsbus naar het fiets- en wandelpad lang – zoals ook te zien is op onderstaande afbeelding. Dit raadt Rijkswaterstaat dan ook af. Spijtig, omdat veel fietsers juist vanuit de richting van Noord-Holland zullen komen, fietsend met de klok – en vaak ook wind mee.

Extra bushalte beloofd

Rijkswaterstaat zegt dat er nog een extra halte komt bij de Vismigratierivier. De termijn daarvan is niet bekend. Dat zou er wel voor zorgen dat je direct ná de Lorenzsluis al de bus uit kunt, om richting westen een zo groot mogelijk stuk van het nieuwe fietspad te fietsen. Rijkswaterstaat onderzoekt ook wat in de komende jaren voor fietsers en wandelaars mogelijk is, terwijl aan de Afsluitdijk wordt doorgewerkt.

Meer info

Fiets je de LF Kustroute, LF Zuiderzeeroute, LF Ronde van Nederland of een andere tocht via de Afsluitdijk, bereid je dan goed voor! Kijk op de website van de Afsluitdijk voor meer informatie over de dienstregeling, welke vervoersmiddelen in de fietsbus zijn toegestaan of wat je kunt doen als je de laatste fietsbus gemist hebt: www.deafsluitdijk.nl/fietsbus. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met Loket Afsluitdijk via loket@afsluitdijk.nl of bel met 0800-6040.

 

  • Afsluitdijk

Geschreven door

Anita

Informatie

Gerelateerde artikelen