13.000 fietsers genieten van openstelling fietspad Afsluitdijk

Blog
4 juli 2023

Wat een succes! In het weekend van 1 en 2 juli konden fietsers en wandelaars eindelijk weer de gehele Afsluitdijk fietsen. En dat over het nieuwe buitendijkse fietspad aan de kant van de Waddenzee. Maar liefst 13.000 fietsers en 800 wandelaars maakten gebruik van deze unieke gelegenheid. Uniek, want helaas is dit de enige openstelling van 2023. Het fietspad is nu weer gesloten voor verdere afronding van de dijkrenovatie. Dat zal nog tot 2025 duren.

“Was fantastisch! Heen en weer gefietst op zaterdag. Enthousiaste fietsers en wandelaars die ook genoten van het buitendijkse fiets- en wandelpad. Geen razende auto’s meer naast je, maar in plaats daarvan: zicht op het Wad en de waddeneilanden. Je ruikt het zout!
Vaker open wat mij betreft!” – Lieneke

Op zondag 2 juli was de Fietsersbond aanwezig met twee stempelposten. Daarmee vroegen ze aandacht voor nog meer openstellingen van het fiets- en wandelpad. Iedereen die de stempels had verzameld kon een gratis bidon ophalen. Honderden zijn daarvan uitgereikt.

“Ondanks de forse tegenwind zondagmiddag heb ik genoten van het rondje IJsselmeer op de racefiets via de Afsluitdijk van Kornwederzand naar den Oever. Start en finish in Lelystad, circa 210 km gefietst” – Jan

Langeafstandfietsers

Onder de 13.000 fietsers waren natuurlijk ook LF-fietsers. Immers, de LF Ronde van Nederland, LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute maken gebruik van de dijk. En voor velen is het zelf bedwingen van de dijk toch een stuk leuker dan gebruik maken van de gratis pendelbus.

Op Strava zagen we dat er ook letterlijk langeafstand werd gefietst. Befaamde grote rondjes Zuiderzee werden gedaan.

Grote belangstelling

Er was niet alleen veel belangstelling van recreanten. Ook veel pers kwam er op af. Hier een greep uit de berichten:

Heel veel blije gezichten

Ook op social staan veel enthousiaste reacties:

“We fietsten vanaf de camping in Slappeterp via Franeker en Harlingen terug naar Den Oever, flinke wind tegen maar met zon en mooie wolkenluchten! Verder heel veel blije fietsers, e-bikers, racefietsers, wandelaars, hardlopers, skateboarders, ligfietsers, duofietsers gezien, wat een feest! Moe maar voldaan!” – Jan & José (jjonthebike)

“Heb genoten van de twee dagen fietsen dat de hernieuwde Afsluitdijk open was. Weer een mooie herinnering eraan overgehouden, net als voordat deze afgesloten was. De twee dagen heb ik nog nooit zoveel vrolijke en blije mensen gezien, en ook ontmoet.” – Matthieu

“Ik was er zondag, en heb er maar een heel rondje IJsselmeer van gemaakt. Het was een fantastische dag, en het nieuwe fietspad is schitterend!” – Manon

Geschreven door

Anita

Informatie

Gerelateerde artikelen