Fietsbus

Afsluitdijk
Goed voorbereid op pad

Praktische informatie

Het fietspad over de afsluitdijk is al sinds 2019 dicht vanwege werkzaamheden op de Afsluitdijk. De speciale fietsbus brengt je kosteloos langs de werkzaamheden. Er zijn vier haltes voor fietsers en wandelaars. Doordeweeks, ’s morgens en laat in de middag is het een stuk rustiger in de fietsbus dan in het weekend. Doe er je voordeel mee. Staat de LF Ronde van Nederland LF Zuiderzeeroute of LF Kustroute op het programma en wil je over de Afsluitdijk fietsen, ga dan goed voorbereid op pad!

Alle informatie vind je op de speciale website
en zo de Afsluitdijk over

Fiets in de bus

Voor veel fietsers is de oversteek van de 32 kilometer lange Afsluitdijk een happening. Dagelijks maken dan ook behoorlijk wat fietsers gebruik van de dijk. Toch blijft het een kaarsrechte weg en vrijwel altijd vol tegen de wind in. Maar dat deert de echte fietsfanaat niet. In de video hiernaast zie je hoe het praktisch werkt.

Afsluitdijk

De alternatieven

Eilandhoppen

Fiets je de LF Ronde van NederlandLF Zuiderzeeroute of LF Nederlandse Kustroute dan ben je – met uitzondering van 1 en 2 juli- aangewezen op de gratis fietsbus. Maar wie van avontuur houdt en niet graag in een bus zit is er een alternatief. Via Texel, Vlieland en eventueel Terschelling kun je om de Afsluitdijk heen. Eenmaal op het vaste land in Harlingen pak je de route weer op.

Ga ook eilandhoppen

Veer Enkhuizen - Stavoren

Van april tot oktober vaart een veerboot tussen Enkhuizen in Noord-Holland en Stavoren in Friesland. De veerdienst bestaat al sinds 1886, lang voordat de Zuiderzee het IJsselmeer werd. Het is een leuke vaartocht van nog geen anderhalf uur en een ontspannen alternatief voor de Afsluitdijk, als je de LF Zuiderzeeroute fietst. Maar je mist ook een flink stuk van de route.

Bekijk de actuele vaartijden
de LF Kustroute

Bikepacking

Wil je meer van Nederland zien? Dan stap je op de fiets! Dat was de gedachte van Jip en Anneke. Ze kochten wat campingspullen en vertrokken op de racefiets aan de LF Kustroute. Oke, ze hebben eerst een paar weekenden wat proeftripjes gedaan van 1-2 nachten. Werkt de bepakking en blijft het allemaal wel zitten? Eenmaal onderweg zit je opgescheept met alles wat je hebt meegenomen, gebruik je iets niet dan moet je het toch tot het eind meenemen. Spullen terug naar huis sturen of weggooien doe je ook niet snel. Van hun eerste echte fietsvakantie maakte ze een leuke video (bekijk hem hiernaast).

De mooiste fietroutes

over de Afsluitdijk

Blog en nieuws

Ook leuk om te lezen