Fietsen in Nederland

Typisch Nederlands

Nederland heeft een echte reputatie als fietsland. Nergens anders is fietsen zo onderdeel van de cultuur als bij ons. We hebben zelfs meer fietsen dan inwoners! De infrastructuur is afgestemd op fietsers: veel wegen hebben vrijliggende fietspaden. Fietsers hebben ook hun eigen oversteekplaatsen en hun eigen verkeerslichten. Via fietspaden kom je op plekken waar je met de auto simpelweg niet kunt komen. In de stad is het verstandig om achter elkaar te fietsen. Buiten de stad is het prima om gezellig naast elkaar te fietsen. Je kunt hier de persoonlijke ervaring van een Britse wielrenner lezen of de video hiernaast van Jamie bekijken.

Stad versus platteland

Fietsen in een stad als Amsterdam is hectisch, zeker in het begin. Je hebt te maken met auto’s, trams, drukke kruispunten waarbij fietsers regelmatig door rood rijden. Voor iedereen die in Amsterdam wil gaan fietsen, heeft de stad een filmpje laten maken met de grappenmaker Maxim Hartman. Het fietsen in de grote stad is overigens niet representatief voor hoe fietsen in Nederland werkelijk is: buiten de stad is het veelal een rustige ervaring. Nederlanders zetten trouwens altijd hun fiets op slot; in de stad bij voorkeur met een kettingslot aan een vast object (fietsstandaard, lantaarnpaal). Meer over fietsparkeren en -verhuur vind je hier.

Bewegwijzering

Er zijn verschillende soorten fietsrouteborden. Borden met rode letters tegen een witte achtergrond wijzen de kortste fietsafstand aan naar plekken in de omgeving. In natuurgebieden kom je nog de ouderwetse ANWB ‘paddenstoelen’ tegen: vierkante, lage bordjes in de vorm van een paddenstoel. Wanneer je de borden voor recreatieve fietsroutes volgt, neemt je niet de kortste route, maar juist de mooiste route naar jouw bestemming. De handige knooppuntroutes zijn bedoeld voor korte ritten van knooppunt naar knooppunt, de langeafstandsfietsroutes of LF-routes (Langeafstand Fietsroutes) voor langere fietstochten en fietsvakanties. Daarnaast zie je zeshoekige bordjes met themaroutes of speciale borden, bijvoorbeeld van de plaatselijke VVV.

Fietsen voor iedereen

Iedereen met een goede algemene gezondheid kan in Nederland op de fiets stappen. In dit vlakke land heb je geen hybride met 21 versnellingen nodig. Een fiets met 3 versnellingen voldoet prima. Mountainbikes worden vooral gebruikt op ruig terrein, terwijl racefietsen geschikt zijn voor fietsen op asfalt (dunne banden!). Helmen zijn hier niet verplicht. Bij wielrenners en mountainbikers is het gebruikelijk om een helm te dragen, bij georganiseerde evenementen vaak een verplichting. Kinderen doen dit naar eigen keuze (of die van hun ouders).

Fietsverhuur en parkeren

Als je je eigen fiets liever thuis laat, kun je er gewoon een huren aan het begin van je fietstocht. Veel bewegwijzerde routes beginnen en eindigen bij treinstations: een handige plek om een fiets te huren. Grote fietsenmakers of fietswinkels, vooral in toeristische gebieden, bieden ook fietsverhuur aan. Eenmaal op weg bieden veel plaatsen beveiligde fietsenstallingen tegen een minimale vergoeding. Als u verblijft in een accommodatie met het Fietsers Welkom! label, ben je verzekerd van een veilige plek om jouw fiets te stallen.

Fietsverhuur bij fietsenmaker of fietswinkel

Huur een fiets bij een fietsenmaker of fietsenwinkel in een dorp of stad of op toeristische locaties, bijvoorbeeld bij een aanlegsteiger van een veerboot (Westfriese Eilanden). De plaatselijke VVV wijst je de weg. In Amsterdam is Frederics een bekende plek om je fiets te huren. Of je kunt huren bij Mac Bike. Fietsverhuurbedrijven vragen meestal om een identiteitsbewijs. Informeer van tevoren ook of er een borgsom wordt gevraagd en wat het eigen risico van de verzekering is in geval van schade of diefstal. Houd er rekening mee dat fietsherstellers en fietswinkels beperktere openingstijden hebben dan fietsverhuurders op stations. Je kunt ook kijken op de website van ListnRide. Als je een racefiets of trekkingfiets wilt huren, kan dat via Wiel-rent. Het is een pluspunt dat je de gehuurde fiets in een andere stad kunt terugbrengen – tegen extra kosten.

E-bike

De e-bike, of elektrische fiets, heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen in Nederland. Met zo’n fiets kun je aanzienlijk grotere afstanden afleggen. En ze maken fietsen met tegenwind een stuk makkelijker. Het aantal openbare oplaadpunten neemt snel toe. Voor informatie over waar je e-bikes kunt huren, kun je terecht bij de plaatselijke VVV.

Fietsenstallingen

Op veel plekken – bij stations of in het stadscentrum – kun je tegen een kleine vergoeding je fiets veilig stallen. In Nederland vind je ook veel gratis fietsenstallingen. Als je je fiets in zo’n fietsenstalling zet, zet hem dan altijd goed op slot. In de stad gebruiken Nederlanders soms zelfs twee sloten. Eén daarvan is een kettingslot dat rond een vast object (fietsenrek, lantaarnpaal) wordt bevestigd. Het schrikt fietsendieven af om de fiets te stelen. Buiten de stad is één slot voldoende. Huurfietsen worden altijd geleverd met een slot.