Op fietsvakantie in Nederland

Voor een avontuurlijke, actieve vakantie hoef je niet naar verre oorden. Ook dichtbij kun je prachtige tochten maken. Direct naar LF-routes

Een geslaagde fietsvakantie

Nederland is een ideaal land voor een fietsvakantie. Van een week of meer, maar ook een weekendje er tussenuit, even lekker uitwaaien. Zelf een fietsvakantie organiseren is niet moeilijk.

Een goede basis vormen de LF-routes. Fiets een complete LF-route of een deel ervan. Je plant je tocht bijvoorbeeld met behulp van de fietsrouteplanner of de fietsgids Basiskaart netwerk LF-routes.

Geschikte fietsvriendelijke (overnachtings)adressen zijn er in overvloed en in allerlei soorten en maten. Twijfel over wat je mee moet nemen? Gebruik onze complete paklijst voor fietsvakanties. Hieronder vind je alles voor een geslaagde fietstocht, en nog veel meer!

Welke route kies jij?

De verschillende routes

Knooppuntroutes

Heel Nederland is ‘bedekt’ met fietsknooppunten. Ze zijn ideaal voor het plannen en fietsen van een dagtocht. Het systeem werkt heel eenvoudig en je bepaalt zelf de routes en de afstand.  Je kunt ook kiezen voor kant-en-klare knooppuntroutes.

Toon knooppuntroutes

LF-routes

LF-routes ofwel Langeafstand Fietsroutes zijn bewegwijzerde fietsroutes, speciaal bedoeld voor fietsvakanties. Ze nemen je mee door boerenland, over uitstrekte hei, door de stad of juist langs de kust. Ze sluiten naadloos aan op de fietsknooppunten.

Toon LF-routes

Natuurkampeerroutes

Ben je echt een buitenmens, en hou je van kamperen? Overnacht dan op de Natuurkampeerterreinen in Nederland: altijd in of aan een natuurgebied en zeer geschikt voor fietsers. Er zijn zeven meerdaagse routes langs Natuurkampeerterreinen.

Toon Natuurkampeerroutes
Een fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Wat neem ik mee? Kan ik op fietsvakantie met mijn kinderen? Is er een fietsgids van de route? Op deze vragen geven we hier graag antwoord.

Goed voorbereid op pad

Je eerste fietsvakantie

Af en toe of zelfs dagelijks een stuk fietsen is iets anders dan op fietsvakantie gaan. Als je voor de eerste keer op fietsvakantie gaat zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

 

Bekijk de tips

Overnachten

Een heerlijke fietstocht is pas echt geslaagd wanneer je als fietser een goede ontvangst krijgt op dat leuke terrasje onderweg, op de camping of in het hotel.

Lees meer

Fietsen met kinderen

Fietsen met je kinderen is een geweldige ervaring. Doordat je langzaam reist, heb je de tijd om goed om je heen te kijken. Fantaseer je ook weleens over een meerdaagse fietstocht met je kinderen?

Lees meer

Over de grens

Misschien wil je na het fietsen in Nederland letterlijk je grenzen eens verleggen. Kies dan voor een grensoverschrijdende route, of breng je hele fietsvakantie in het buitenland door.

Lees meer

Paklijstmaker

Met de online paklijst-maker stel je in een handomdraai je eigen paklijst samen. Van zakmes tot schuurspons. En van oplader tot binnenband. Je eigen suggestie toevoegen kan ook.

Naar de paklijstmaker

Arrangementen

Een fietsvakantie kun je natuurlijk helemaal zelf plannen. Wil je dat niet, kies dan voor een van de honderden kant-en-klare fietsvakanties. Wel zo makkelijk!

Lees meer

De LF-app

Laat je bij het fietsen begeleiden door de LF-app. Gratis en handig voor onderweg. De nieuwe LF-routes en de Ronde van NL staan er in detail in. Net als Fietsers Welkom! horeca & logies en veerinfo.

Lees meer

Fiets in trein

Als je je fiets wilt meenemen in de trein, dan kan dat. Hij mag mee buiten de spitsuren. Je koopt een Dagkaart fiets met een vast tarief ongeacht afstand en bestemming.

 

Lees meer

Fietsapps en planners

Fietsapps

We bieden een beknopt overzicht aan fiets-app. Fiets je al met een fiets-app of overweeg je er een te gaan gebruiken, kijk dan ook even op de downloadpagina van de LF-fietsroutes. Hier kun je (na gratis registratie) GPX-tracks downloaden.

 

Bekijk het aanbod

Fietsrouteplanners

Met een fietsrouteplanner kun je eenvoudig een eigen route plannen of gebruik maken van voorgeplande routes.  We hebben de populairste fietsrouteplanners voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het aanbod fietsrouteplanners
Goede zin, een fiets waarmee je kunt lezen en schrijven en een paar goede fietstassen, wat heb je verder nog nodig om een heerlijke langeafstandsfietstocht te beleven? Vooral een mooie route. In Nederland is ruim 34.000 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes uitgezet. Voor een kort fietstochtje zijn de knooppuntroutes ideaal. Fiets je een meerdaagse tocht, dan gebruik je het beste de Langeafstand Fietsroutes: LF-routes. Bekijk hieronder ons aanbod of plan je eigen route.

De mooiste fietsvakantieroutes

Met de recreatieve fietsrouteplanner

Plan je fietsvakantie

Deze planner is gebaseerd op de LF-routes en de aansluitende regionale fietsknooppunten, inclusief locaties logiesadressen met het Fietsers Welkom! kwaliteitslabel. Ontwikkeling en beheer van deze fietsrouteplanner gebeurd door collega-organisatie Fietsersbond. Via de Help-functie kun je de werking van de planner nalezen. Wil je toch liever een kant-en-klare route? Kijk dan voor ons aanbod knooppuntroutes of LF-routes.

Altijd als eerste op de hoogte

Blog en nieuws