Veerpontjes in de hoofdrol in nieuwe fietsroute

Fietsvakantie
21 juni 2024

Het zou een mooi scrabblewoord zijn, maar het is een unieke nieuwe fietsroute: de Nationale Veerpontjestourfietsroute. Bij deze tocht van 550 kilometer, verdeeld over negen etappes, fiets je van noord naar zuid door ons waterrijke land. Maar liefst 49 keer steek je via veerpontjes het water over. Zo is elke etappe een avontuur op zich. De route start in Leeuwarden en slingert door het prachtige landschap van de Friese Meren, diverse nationale parken, en volgt de loop van de rivieren de IJssel en de Maas tot aan Maastricht. Onderweg passeer je een reeks historische (Hanze)steden, waar het rijke verleden van Nederland tastbaar wordt.

Parels van pontjes

Deze route werd bedacht door Niko Winkel, die in de zomer van 2023 de samenwerking zocht met de Vereniging Vrienden van de Veerponten. Die vereniging leverde een financiële bijdrage, waardoor het uitbrengen van het boek mede mogelijk werd gemaakt. Niko ontwikkelde in 2022 ook al de Grensfietsroute. Een route van 1500km direct langs de grens met Duitsland en België.

John Ruiter, bestuurslid van de vereniging, is blij over de nieuwe Veerpontjesroute: “Veerponten zijn de leukste wegen over het water en vaak het hoogtepunt van een wandel- of fietstocht. Met 49 parels van pontjes is deze route een verrijking en een mooie aanvulling voor fietsroutes in ons land, vergelijkbaar met het beroemde Pieterpad.”

Fietsgids

Begin mei is een gids verschenen die de route beschrijft. De gids is uitgevoerd met talrijke foto’s en heeft een handige ringband voor gebruik tijdens het fietsen. De routes zijn gedetailleerd beschreven met gebruik making van de bekende fietsknooppunten. Ook zijn GPX-bestanden beschikbaar voor download, geschikt voor smartphones en fietscomputers.

Voor meer informatie over de Nationale Veerpontjestourfietsroute of het bestellen van het routeboek, bezoek www.grensfietsen.nl/veerpontjes. Hij kost €16,95, excl. €4,95 verzendkosten.

Geschreven door

Anita

Informatie

Gerelateerde artikelen