Langs de Nederlandse landgrens

Fietsvakantie
15 april 2022

In het voorjaar van 2020 stond de fietstocht van Niko Winkel richting Rome gepland. In april werd al snel duidelijk dat door het coronavirus en de geldende lockdown in Italië, er een streep door moest. Ontzettend jammer, maar Niko pakte zijn idee op van een jaar of 10 geleden: fietsen langs de Nederlandse grens.

In juni begon hij langs de Groningse grens, gevolgd door Drenthe in juli. In augustus was het de beurt aan Overijssel, en Gelderland stond voor september op de kalender. Het najaar brak aan, maar het was zo verslavend dat in oktober Limburg volgde, de échte grensprovincie, aldus Niko. Het laatste deel, van Maastricht naar de Noordzee, volgde in een heel bijzondere week: de eerste week van november. Een week zonder wolken!

Nieuw in 2022: 17 etappes langs de landsgrens

Het speciale Grensfietsen.nl boek neemt je mee langs de grens voor een avontuurlijke vakantie, met 17 dag-etappes, of voor enkelvoudige dagtochten. Soms fiets je langs bewegwijzerde knooppunten, soms langs obscure halfverharde paden. In het boek tref je de QR-codes die je leiden naar veel extra informatie. Enthousiast geworden? Bestel het boek dan hier.

Afgelopen winter is hij gaan schrijven over de grensbeleving, met als resultaat een website vol verhalen over de route langs de grens met Duitsland en België. Verhalen die niet altijd betrekking hebben op een specifieke plek langs de grens, een grens die je kunt zien, fotograferen of langsfietst. Verhalen over het fenomeen, het concept en de abstracte realiteit van de grens. Soms benadrukt het de subtiele of expliciete aanwezigheid van de grens, soms juist haar schijnbare afwezigheid. Maar altijd zijn het bijzondere geschiedenissen of beschouwingen.

Ben je na het lezen van al die bijzondere verhalen enthousiast geworden? Dan vind je op de website een routebeschrijving en GPX. De 1500 kilometer tellende route, op en over de grens, over fietspaden, over bospaden, door natuurgebieden en door boerenland, is opgedeeld in 17 etappes van rond de 80 kilometer. De route maakt helaas geen gebruik van het knooppuntennetwerk, dus wie dit gemak gewend is zal op een andere manier zijn weg moeten vinden.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen