Mijn (eerste) fietsvakantie

Fietstips
19 februari 2021

Leestijd: 6 minuten

Af en toe of zelfs dagelijks een stuk fietsen is iets anders dan op fietsvakantie gaan. Als je voor de eerste keer op fietsvakantie gaat zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Hoe neem je je spullen mee? Hoeveel kilometer kun je per dag fietsen? En moet je trainen voor een fietsvakantie? Hieronder een aantal fietsvakantie tips om je op weg te helpen.

1. Hoeveel kilometer kun je per dag fietsen?

Het aantal kilometers dat je per dag kunt afleggen is van veel factoren afhankelijk. Heb je de hele dag wind mee dan gaan de kilometers een stuk sneller dan de hele dag wind tegen. Maar ook het terrein waarop je fietst, je eigen conditie, het gewicht van je fiets en bepakking en of je alleen of in groepsverband fietst zijn hierin bepalend. Daarnaast moet je ook rekening houden met de vorm van de dag en bijvoorbeeld zon en regen.

De gemiddelde vakantiefietser fietst zo’n 70 kilometer per dag. Er zijn mensen die 30 kilometer fietsen maar ook die dagelijks 150 kilometer fietsen. Hieronder vind je een tabel om je een indicatie te geven van het aantal kilometers dat je maximaal zou kunnen fietsen. De meeste mensen fietsen per dag minder kilometers dan dat ze in theorie zouden kunnen overbruggen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het aantal dagen dat je gaat fietsen en wat je onderweg nog meer wilt doen. Beantwoord de vijf vragen en tel de kilometers bij elkaar op.

Rekentabel
35 KM 25 KM 15 KM 10 KM 5 KM 0 KM
1. Wat is je leeftijd? < 30 30 t/m 39 40 t/m 49 50 t/m 59 60 t/m 69 70 +
2. Hoe goed is je conditie? Heel goed getraind Goed getraind Redelijk getraind Gemiddeld getraind Bijna niet getraind Ongetraind
3. Hoe is het landschap? Vlak Glooiend Heuvelachtig Laaggebergte Middelgebergte Hooggebergte
4 Wat zijn de weersvoorspellingen? 17 tot 25 graden, windstil of wind mee 5 tot 17 graden 25 tot 30 graden of de hele dag motregen 30 tot 36 graden of de gedurende de dag flinke buien Temperaturen rond het vriespunt Onweer, regen en storm of boven de 35 graden
5 Wat is de kwaliteit wegdek Goed asfalt Grof asfalt Slechts asfalt en/of tegels Deels verhard deels onverhard Verharde zandwegen en schelpenpaden Kasseien en zandwegen
Voorbeelden

Voorbeeld 1: Je bent 54 jaar, redelijk getraind en fietst een etappe van de LF4 Midden-Nederlandroute over de Posbank. Helaas moet je vandaag wel rekening houden met zo nu en dan een flinke regenbui. Je kunt dan uitgaan van een daggemiddelde van 10 + 15 + 25 + 10 + 35 =  95 kilometer.

Voorbeeld 2: Je bent 42 jaar, goed getraind en fietst de LF10 Waddenzeeroute op een mooie zomerse dag met een windje in de rug. Je kunt dan uitgaan van een daggemiddelde van 15 + 25 + 35 + 35 + 35 =  145 kilometer.

Voorbeeld 3: Je bent 63 jaar, het is 26 graden en je bent gemiddeld getraind voor de knooppuntenroute door Zuid-Limburg. Reken dan met een daggemiddelde van 5 + 10 + 15 + 15 + 35  = 80 kilometer.

2. Welk tempo kan ik fietsen

De meeste mensen fietsen tussen de 10 en 20 kilometer per uur. Het landschap, je conditie en de kwaliteit van het wegdek hebben hier invloed op. Fiets je de hele dag met de wind in de rug dan zal je gemiddelde een stuk hoger liggen. De afstand die je per uur aflegt zal lager liggen dan je gemiddelde snelheid. Fiets je veel door stedelijk gebied dan zul je vaker voor een stoplicht moeten stoppen. Ook ben je tijd kwijt met rusten, eten en boodschappen doen. Houd rekening met een verschil van 3 kilometer in gemiddelde snelheid en afgelegde afstand per uur. Wanneer je nog meer wilt doen dan de hele dag fietsen, bijvoorbeeld een bezoekje aan een kasteel of andere bezienswaardigheid, reken dan met zo’n 10 kilometer per uur.

3. Hoe plan je een fietsvakantie

Met de tabel hierboven heb  je uitgerekend hoeveel kilometer je maximaal per dag zou kunnen fiets. Ben je relatief ongetraind dan zul je merken dat je conditie, ondanks dat je vermoeid raakt, gedurende de vakantie vooruit gaat. Ben je relatief goed getraind dan zul je hier minder van merken en zul je met name vermoeid raken. Dit verschilt overigens van persoon tot persoon.

De meeste vakantiefietsers wisselen een aantal dagen fietsen af met een rustdag. Dan kun je niet alleen je batterijtje weer opladen maar ook een bezoekje brengen aan een van de hoogtepunten tijdens de route. Of gewoon een dagje op het terras doorbrengen. Ook hier geldt dat dit heel persoonlijk is. We zien dat de meeste mensen 5 tot 6 dagen fietsen afwisselen met een rustdag. Deze kun je van te voren plannen, maar kijk ook altijd naar de weersverwachting voor de komende fietsdagen.

Als het de volgende dag minder goed fietsweer is, bijvoorbeeld door extreme hitte of regen en onweer, kun je het beste dan je rustdag nemen. Voor de LF Maasroute hebben we voor het gemak de route ingedeeld in acht volwaardige dagtrajecten van maximaal 70 km. Dit helpt je bij het plannen. Maar voel je vrij om je eigen keuzes te maken.

4. Fietsvriendelijk overnachten

Een heerlijke fietstocht is pas echt geslaagd wanneer je als fietser een goede ontvangst krijgt op dat leuke terrasje onderweg, op de camping of in het hotel. Wanneer je daar de bidon kunt vullen, de elektrische fiets kunt opladen of – voor pechgevallen – een reparatiesetje aantreft. En als je blijft overnachten, je je fiets veilig kunt stallen. In de buurt van een LF-route of fietsknooppunt vind je altijd een fietsvriendelijk adres. Bedrijven met het Fietsers Welkom! kwaliteitslabel bieden je dat extra stukje service. Bij uitstek ook geschikt voor fietsers zijn de particuliere adressen van Vrienden op de Fiets.

Er zijn dus voldoende overnachtingsmogelijkheden en meestal kun je lastminute nog een overnachting boeken. Bij een aantal campings waaronder de 134 Natuurkampeerterreinen in Nederland wordt er tot 19.00 uur ‘s avonds plek vrijgehouden voor fietsers en wandelaars. (In het hoogseizoen raden we wel aan om even te bellen voor je vertrekt.).

Ga je naar het buitenland dan is dit niet altijd het geval. Zeker in het binnenland van Frankrijk liggen overnachtingsadressen soms ver uit elkaar. Als je dan wilt stoppen en de eerst volgende overnachtingsmogelijkheid is 20 kilometer verderop dan kan het een lange dag worden. Goed om van te voren wat opties te bekijken, zo kom je niet voor een onaangename verrassing te staan.

5. Hoe neem je je spullen mee op de fiets?

Je kunt iedere willekeurige tas, bijvoorbeeld een sporttas, achterop je fiets binden. Prima om mee te beginnen en te kijken of een fietsvakantie wat voor je is. Om je spullen droog te houden kun je je spullen eerst in een plastic tas of vuilniszak stoppen. Er zijn ook speciale fietstassen te koop, deze zijn gemaakt van waterdicht of waterafstotend materiaal en zijn eenvoudig te monteren op de fiets. Je kunt ze eenvoudig van de fiets afpakken zonder al te veel gedoe.

Ga je even de supermarkt in of fiets je in een gebied waar je bang bent dat ze van je fiets worden gestolen, dan kun je ze met een speciaal slotje (soms meegeleverd) beveiligen. Voor deze tassen moet je dus ook wat neertellen. Een klein tasje aan het stuur of op de bovenbuis is ideaal voor het opbergen van je paspoort, betaalpas en andere belangrijke documenten. Zorg dat je het makkelijk kunt losmaken en meenemen als je even op het terras gaat zitten.

Wat je allemaal in die tassen stopt hangt ook af van of je van camping naar camping of van hotel naar hotel fietst. In het eerste geval zul je ook een tent, slaapmat, slaapzak, handdoeken en kookgerei moeten meenemen. In hotels hoeft dit natuurlijk niet. Dit scheelt niet alleen een hoop spullen aanschaffen (mits je dit niet nog hebt liggen) maar ook een hoop gewicht op de fiets. Je ziet ook steeds meer mensen die op een gravel of adventurebike met minimale bepakking. Met name als je bergop fietst speelt gewicht een belangrijke rol in je klimsnelheid. Op het vlakke speelt dit in mindere mate een rol en kun je het beste zorgen dat de tassen op de juiste plek bevestigd zitten waardoor ze het minste wind vangen. De Fietsersbond deed een onderzoek naar de beste plek voor je bepakking op de fiets. Hoe je het beste je bagage kunt stroomlijnen vind je hier.

Paklijst

Een perfecte paklijst voor fietsvakanties bestaat niet echt, want zoveel fietsers, zoveel wensen. Voor een fietstocht van een weekend neem je vaak minder uitrusting mee dan voor fietsvakantie van meerdere weken. Om je snel op weg te helpen met een paklijst op maat, hebben we de paklijstmaker ontwikkeld. Het werkt heel eenvoudig. Stel hier je eigen paklijst samen.

Tot slot: heel veel plezier en we horen graag hoe jouw vakantie was! 

  • tips

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen