LF Waterlinieroute | Dinteloord - Bergen op Zoom

  • Afstand 42 km

  • Dinteloord - Bergen op Zoom

Evenwijdig aan het Volkerak richting het zuidwesten tot we je bij de Steenbergsche Vliet bent, stuit je op een prachtig sluizencomplex uit 1824, genaamd Benedensas. Vanaf de trap heb je een prachtig uitzicht op de op een na oudste waterlinie van het land: de West Brabantse Waterlinie. Deze linie tussen Steenbergen en Bergen op Zoom is rond 1628 aangelegd op de Brabantse Wal, een wal van hogere zandgronden net ten oosten van deze twee steden.

Lees hieronder verder

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.

 Tussen 1628 en 1830 is de linie zes keer in werking gesteld: een keer tegen de Spanjaarden, vier keer tegen de Fransen en een keer tegen de Belgen. Je volgt nog een laatste aarden liniewal, Ligneweg heet die hier, naar het Fort Pinssen, dat amper nog herkenbaar is in het landschap. Je bent bij het eindpunt van onze historische fietstocht, een stad die door de Fransen ‘La Pucelle’ (de maagd) werd genoemd: Bergen op Zoom. De fietstocht eindigt op de Grote Markt, waar je hopelijk op een van de terrasjes de bijzondere impact van de waterlinies nog eens goed op je kunt laten inwerken. Water als wapen, een ingenieus idee!

Met onze toeristische partners

Duik de regio in

Getipt door kenners van de regio

Hoogtepunten op de etappe

Leuke adresjes voor een stop of overnachting

Een warm welkom

Extra service en gemak

Goede voorbereiding

Een fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Wat neem ik mee? Ga ik met de trein naar het beginpunt? Welke fietsgids is er van de route? Op deze vragen geven we hier graag antwoord. Dit geldt voor zowel de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute als de LF Waterlinieroute.

Lees meer
Voor de pauzedag of om te proeven

Dag- en weekendtochten nabij de etappe