LF Waterlinieroute | Utrecht - Leerdam

  • Afstand 59 km

  • Utrecht - Leerdam

Rondom Utrecht vind je twee fortengordels, gebouwd in twee halve kringen om de stad. Gisteren maakte je al kennis met Fort aan de KlopFort de Gagel en Fort Blauwkapel. Vandaag fietsen we langs Fort de BiltFort Vossegat en Fort Lunetten. Al deze werken zijn tussen 1816 en 1821 gebouwd en onderdeel van de eerste gordel. Een halve eeuw later werd een tweede gordel rond de stad gebouwd.

Lees hieronder verder

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.Behalve Fort Maarsseveen zie je op de route Fort RuigenhoekFort VoordorpFort Rijnauwen en Fort Vechten. Buiten de route liggen nog Fort Hoofddijk en Fort ’t Hemeltje. Deze tweede ring van forten werd tussen 1867 en 1881 gebouwd. Via de Plofsluis ben je op het Eiland van Schalkwijk aanbeland, een eiland omgeven door rivieren. Vanaf de Lekdijk, 2 km na Fort Honswijk, zie je diverse bunkers en loopgraven in het lage achterland liggen: sporen van het Werk aan de Groeneweg. Aan de overkant van de rivier fiets je dóór het Werk aan het Spoel en langs Fort Everdingen. Na het verlaten de Diefdijk maak je een ommetje langs het Fort bij de Nieuwe Steeg (nu Geofort) en Fort Asperen. Niet veel later ben je bij het eindpunt voor vandaag: glasstad Leerdam.

Met onze toeristische partners

Duik de regio in

Getipt door kenners van de regio

Hoogtepunten op de etappe

Leuke adresjes voor een stop of overnachting

Een warm welkom

Extra service en gemak

Goede voorbereiding

Een fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Wat neem ik mee? Ga ik met de trein naar het beginpunt? Welke fietsgids is er van de route? Op deze vragen geven we hier graag antwoord. Dit geldt voor zowel de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute als de LF Waterlinieroute.

Lees meer
Voor de pauzedag of om te proeven

Dag- en weekendtochten nabij de etappe

Vraag je herinnering aan, deel je ervaring of download de GPX-track

Niet vergeten