Rijnfietsroute

Millingen - Hoek van Holland
Informatie

Over deze route

  • Afstand 360 km

  • Millingen aan de Rijn - Hoek van Holland

De 270 km lange Rijnfietsroute loopt tussen Millingen en Hoek van Holland. Hij is opgebouwd uit verschillende delen van LF-routes en volgt een prachtig traject door het brede stroomgebied van de Rijn. Je ziet de uitlopers van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, de landgoederen langs de Kromme Rijn, de door de Betuwe slingerende Linge, de scheepvaart op de Waal, de Biesbosch, de Kinderdijk en wereldhavenstad Rotterdam.

Begin- en eindpunt van de route
Hoek van Holland: Zeedijk nabij knooppunt 94. Millingen aan de Rijn, Heerbaan nabij knooppunt 94.


Route GPX Fietsgids

Bezienswaardigheden

Bijzonderheden

Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

Pittoreske stadjes en dorpjes naast de rivierbedding

Langs een van de langste rivieren van Europa

De Rijnfietsroute tussen Millingen aan de Rijn en Hoek van Holland is opgebouwd uit verschillende stukken LF-route.

Stroomafwaarts gezien begint de route bij de grens in Millingen. Je pakt eerst de LF3 naar Arnhem. Daar stap je over op de LF4 Midden-Nederlandroute. Deze volg je tot in de buurt van Doorn. Hier begint de LF17, die loopt tot Gorinchem, grotendeels langs het prachtige riviertje de Linge. In feite is dit een zijtak van de Rijn. In Gorinchem vaar je de Merwede over naar Woudrichem. Vanaf daar volg je de het grootste deel het tracé van de LF Maasroute.

Brede stroomgebied

De route vormt een prachtig traject door het brede stroomgebied van de Rijn in Nederland. Je ziet de uitlopers van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, de landgoederen langs de Kromme Rijn, de door de Betuwe slingerende Linge, de scheepvaart op de Waal, de Biesbosch, de Kinderdijk en wereldhavenstad Rotterdam.

Je fietst over zomerdijken, oeverwallen, jaagpaden, sluizen en bruggen. Brede natuurrijke valleien, afgewisseld door smalle kronkelende zijriviertjes en druk bevaren kanalen kruisen je pad. Het Nederlandse rivierenlandschap kent veel gezichten. Maar er is één grote gelijkenis: het is van begin tot eind getekend door de grillen van de rivier.

Onderdeel Internationale Rijnroute

De Rijnfietsroute vormt het Nederlandse deel van de 1500 kilometer lange Internationale Rijnroute, van de bron van de Rijn in Zwitserland tot aan de monding in de Noordzee.

Handig om te weten

Herkenbaar

Je herkent de route aan de strook ‘Rijnfietsroute’ onderaan de LF-bordjes. Op het stuk Rotterdam – Hoek van Holland en Woudrichem – Dordrecht volg je de bordjes van de LF Maasroute. Je ziet in het veld ook de melding: “Rijnfietsroute volg de Maasroute tot …”.

Waalvariant

De Rijnfietsroute heeft ook een Waalvariant. Je fietst de eerste 100 kilometer zo veel mogelijk langs de oevers van de Waal. Van Millingen via Nijmegen, Druten en Zaltbommel naar Vuren, daar pak je voor de resterende 180 kilometer de Rijnfietsroute weer op. Bij deze variant volg je de fietsknooppunten, met een speciaal onderbordje.

Deel Rijnfietsroute

De Rijnfietsroute vormt het Nederlandse deel van de beroemde Internationale Rijnroute (EuroVelo 15). Een 1500 kilometer lange route van de bron van de Rijn in Zwitserland tot aan de monding in de Noordzee. In Nederland loopt de route tussen Millingen en Hoek van Holland.

Routewijzigingen checken, bordje melden of zelf plannen

Goed voorbereid

Routewijzigingen

Kijk voordat je een (LF-)route gaat fietsen altijd even of er op je route actuele zaken spelen die van invloed kunnen zijn op de tocht. Een tijdelijke wegomlegging, een veer uit de vaart of aanpassing knooppuntnetwerk.

Naar overzicht

Meldpuntroutes.nl

In ons land met ruim 33.000 km fietsroutenetwerken en bijna 9000 knooppunten kan het gebeuren dat een fietsroutebordje mist of beschadigd raakt. Via meldpuntroutes.nl geef je dit eenvoudig online door. Ook op je mobiel.

Melding maken

Plan zelf

Met een fietsrouteplanner kun je eenvoudig een eigen route plannen of gebruik maken van voorgeplande routes. We hebben de populairste fietsrouteplanners voor je op een rijtje gezet.

Naar planner
Geniet jij van de LF-routes?

Word vriend!

Een fietsvakantie in Nederland is een fantastische belevenis. Bewegwijzerde routes zijn er echter niet vanzelf. Al meer dan 35 jaar zetten wij ons in om Nederland een plezierig recreatief fietsland te laten zijn. Ook jij kunt hieraan een waardevolle bijdrage leveren. Met jouw steun zorgen we voor die grenzeloze fietservaring. Zo waarborgen we de kwaliteit van routes. Door ze te controleren, en door het aanbieden van actuele informatie. Help je mee?

Ja, ik help mee!
Tips, verhalen en meer

Fietsvakantie

Ontdek de Internationale Rijnfietsroute

Ook wat voor jou? Ontdek wat de beroemde Internationale Rijnroute EuroVelo 15 te bieden heeft. Je fietst in zo’n 1500 kilometer van de bron in Zwitserland tot aan de monding in de Noordzee. In Nederland loopt de route tussen Millingen en Hoek van Holland.

In de regio

Fietsroutes