LF Zuiderzeeroute | Elburg - Spakenburg

  • Afstand 53 km

  • Elburg - Spakenburg

Vandaag begint de etappe in het mooie stadje Elburg. Het vierkante vestingstadje lijkt binnen de stadsmuren uit 1392 haast een museum. Het gehele stratenplan en de gebouwen dateren nog uit die tijd. Het Hanzestadje lag oorspronkelijk op een andere plek. Waarschijnlijk vanwege problemen met de niets ontziende Zuiderzee heeft de hertog van Gelre in die tijd de opdracht gegeven om de stad op een andere plek op te bouwen. De priester was wat laat met zijn toestemming om de kerk mee te verhuizen en daarom ligt deze aan de rand van de stad in plaats van in het midden.

Lees hieronder verder

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.

 Je vervolgt de route langs verschillende randmeren van de Flevopolder. Het nieuwe land lonkt vanaf de overkant. Via de Zuiderzeestraatweg fiets je Harderwijk binnen, nog zo’n aardig middeleeuws Hanzestadje waar de Zuiderzeevisserij tot 1932 een belangrijke rol speelde. Met een fietsvoetveer steek je bij strand Horst het water over om de poldergrond van Zuidelijk Flevoland nader te bestuderen. Na Zeewolde, genoemd naar een verzwolgen middeleeuwse nederzetting Seaewald ongeveer op deze plaats, fiets je een heel stuk door een heus bos. Dit Horsterwold is het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland. Ondanks dat het een jong bos is, staan er behoorlijk grote bomen.

Met onze toeristische partners

Duik de regio in

Getipt door kenners van de regio

Hoogtepunten op de etappe

Leuke adresjes voor een stop of overnachting

Een warm welkom

Extra service en gemak

Goede voorbereiding

Een fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Wat neem ik mee? Ga ik met de trein naar het beginpunt? Welke fietsgids is er van de route? Op deze vragen geven we hier graag antwoord. Dit geldt voor zowel de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute als de LF Waterlinieroute.

Lees meer
Voor de pauzedag of om te proeven

Dag- en weekendtochten nabij de etappe

Vraag je herinnering aan, deel je ervaring of download de GPX-track

Niet vergeten