LF Zuiderzeeroute | Amsterdam - Hoorn

  • Afstand 53 km

  • Amsterdam - Hoorn

Vanuit Amsterdam fiets je binnen tien minuten van een drukke begin 20e-eeuwse woonwijk, over de Schellingwoudebrug en onder de ringweg door, naar de rust van het buitengebied. Bij Durgerdam krijg je goed zicht op het water waar deze route om draait. Het gebied waar je doorheen fietst heet Waterland. De naam zal je niet verbazen met al die sloten, meertjes en watertjes om je heen. In de 11e eeuw probeerden boeren uit Westfriesland het ongerepte veengebied geschikt te maken voor akkerbouw door het te ontwateren. Maar daardoor klonk het veen in en binnen een paar generaties was het land toch weer te nat.

Lees hieronder verder

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.Zowel Monnickendam als Edam waren in de 16e en 17e eeuw drukke handelssteden dankzij hun open verbinding met de zee. Volendam werd rond 1600 gesticht als buitenwijk van het welvarende Edam. De rijkdom van weleer zie je terug in de architectuur van de oude binnenstadjes: deftige straten met statige koopmanshuizen en pakhuizen. Net voorbij het plaatsje Warder kom je langs het Gemaal Warder: een modern gemaal uit 1998. Noord-Holland ligt voornamelijk onder zeeniveau en dat kun je vanaf hier goed zien. Het waterpeil in het Markermeer achter je is flink hoger. De gemalen pompen het water naar het Markermeer en houden zo de achtergelegen polder droog. Verderop, na Schardam, kom je nog zo’n gemaal tegen. Het Gemaal Cees Mantel is écht gloednieuw, het werd geopend in 2017. Het pompt rustig 2000 kuub water per minuut weg (een vol Olympisch zwembad). Het gemaal ligt bij de Westfriese Omringdijk, een 126 kilometer lange zeewering die in de 13e eeuw is ontstaan toen de Westfriezen hun kleinere dijken op elkaar aansloten. 

Met onze toeristische partners

Duik de regio in

Getipt door kenners van de regio

Hoogtepunten op de etappe

Leuke adresjes voor een stop of overnachting

Een warm welkom

Extra service en gemak

Goede voorbereiding

Een fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Wat neem ik mee? Ga ik met de trein naar het beginpunt? Welke fietsgids is er van de route? Op deze vragen geven we hier graag antwoord. Dit geldt voor zowel de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute als de LF Waterlinieroute.

Lees meer
Voor de pauzedag of om te proeven

Dag- en weekendtochten nabij de etappe

Vraag je herinnering aan, deel je ervaring of download de GPX-track

Niet vergeten