Gouwzee fietsroute

Langs de randen van De Purmer en de Gouwzee
Informatie

Over deze route

  • Afstand 33 km
  • Provincie Noord-Holland

Dit is een afwisselende fietstocht langs de randen van droogmakerij De Purmer en de Gouwzee. Vanaf de hoge dijken kijk je uit op de polder, het omringende oudere land en de Gouwzee. ’s Zomers worden de vochtige graslanden druk bezocht door weidevogels. ’s Winters strijken er tienduizenden wintergasten als kuifeend, smient en brilduiker neer.

Je komt langs een voormalige trambaan, langs oude gemalen en door typische Zuiderzeeplaatsen als Edam, Volendam, Monnickendam en Marken. Een van de hoogtepunten is de overtocht per boot naar Marken met zijn houten huizen op werven. Dat moet je gezien hebben!

Je rijdt van knooppunt naar knooppunt (fietsknooppuntennetwerk Laag Holland). De route begint en eindigt net iets ten oosten van station Purmerend, maar elders opstappen kan ook. De fietsroute is ook beschreven in de Fietskaart Purmer en Gouwzee, fietsen door polderland en langs oeroude vissersplaatsen. Verkrijgbaar bij Bezoekerscentrum Het Twiske, Informatiecentrum Beemster, of bij de VVV’s van Amsterdam, Volendam, Edam en Graft-De Rijp.


Het startpunt is een suggestie. Je kunt een knooppuntenroute op elk punt oppakken.

Route PDF Route GPX

Toeristisch partner Recreatie Noord-Holland
Onze selectie in Noord-Holland

Knooppuntroutes

In de regio

Fietsroutes