LF Zuiderzeeroute | Lemmer - Kraggenburg

  • Afstand 54 km

  • Lemmer - Kraggenburg

Fietsend door Lemmer is meteen duidelijk waar dit stadje tegenwoordig van leeft. Het is een watersportstad bij uitstek die vele toeristen trekt. Eind 19e eeuw was Lemmer een van de belangrijkste vissersplaatsen van Nederland, met een vloot van 146 schepen. Op de Zuiderzee werd volop gevist op onder andere haring, aal, bot, spiering en garnalen. Vanaf Lemmer laat je het water achter je en duiken je het binnenland in. Toch fiets je hele stukken langs of op een dijk.

Lees hieronder verder

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.Vóór de Noordoostpolder uit het water werd getoverd, lag de Zuiderzee aan de rechterkant van de dijk. Kuinre en Blokzijl waren, net als Lemmer, havenplaatsjes aan zee. De oude haven van Kuinre ligt nu midden in het Kuinderbos en is populair onder ringslangen en libellen. Om deze bijzondere plek te bekijken, moet je 200 meter van de route af. De haven staat aangegeven met een paddenstoel waar je langs fietst.

Bij het naderen van Vollenhove houden de vergezichten met uitgestrekte weidevelden en grazende schapen op en komt weer een vleugje Zuiderzee in beeld. Je fietst langs de haven van Vollenhove van waaruit in de 19e eeuw vele vissersboten de Zuiderzee opvoeren om haring te vangen. Verderop zie je het Vollenhoverkanaal dat Overijssel scheidt van Flevoland.

Met onze toeristische partners

Duik de regio in

Getipt door kenners van de regio

Hoogtepunten op de etappe

Leuke adresjes voor een stop of overnachting

Een warm welkom

Extra service en gemak

Goede voorbereiding

Een fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Wat neem ik mee? Ga ik met de trein naar het beginpunt? Welke fietsgids is er van de route? Op deze vragen geven we hier graag antwoord. Dit geldt voor zowel de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute als de LF Waterlinieroute.

Lees meer
Voor de pauzedag of om te proeven

Dag- en weekendtochten nabij de etappe

Vraag je herinnering aan, deel je ervaring of download de GPX-track

Niet vergeten