LF Zuiderzeeroute | Medemblik - Workum

  • Afstand 70 km

  • Medemblik - Workum

Tussen Medemblik en Den Oever oogt het landschap heel anders. Je fietst hier door de Wieringermeerpolder, de enige echte Zuiderzeepolder. Deze werd namelijk drooggelegd in 1930, vóór de Afsluitdijk er was. In de buurt van Den Oever kom je door het eerste van de schaarse stukjes bos op deze route. Het Dijkgatbos is aangelegd nadat de Duitsers vlak voor hun aftocht in 1945 twee gaten in de dijk van de pas aangelegde polder bliezen.

Lees hieronder verder

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.

 Via Hollands meesterwerk van watermanagement, de Afsluitdijk, verlaat je Noord-Hollandse bodem en zet je koers naar Friesland. Vanaf Den Oever is het 32 kilometer rechtuit fietsen over de Afsluitdijk. Saai? Het is uniek in Nederland. Links de Waddenzee, het grootste getijdengebied ter wereld en gekroond tot UNESCO Werelderfgoed. Rechts het nu zoete water van de voormalige Zuiderzee En dan omvatten de Zuiderzeewerken ook nog grote inpolderingen.

Het eerste Friese dorp waar je doorheen fietst is Makkum. Vroeger werd dit dorp ook wel de ‘Poort naar de Zuiderzee’ genoemd. Kooplieden uit Bolsward gebruikten de haven van Makkum in de 17e eeuw om handel te drijven met landen rond de Noordzee en Scandinavië. Vele herenhuizen, het waaggebouw en statige pakhuizen in Makkum dateren uit die tijd.

 

Let op

Afsluitdijk afgesloten

Rijkswaterstaat werkt aan versterking van de Afsluitdijk. Tijdens de werkzaamheden kun je niet over de dijk fietsen, waarschijnlijk tot eind 2025. In de zomer vertrekt elk uur (in de winter elke vijf kwartier) een gratis fietsbus met plek voor 15 fietsen vanaf het Avia tankstation in Den Oever naar Kornwerderzand. De bus stopt ook bij het Vlietermonument.

Meer informatie
Met onze toeristische partners

Duik de regio in

Getipt door kenners van de regio

Hoogtepunten op de etappe

Leuke adresjes voor een stop of overnachting

Een warm welkom

Extra service en gemak

Goede voorbereiding

Een fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Wat neem ik mee? Ga ik met de trein naar het beginpunt? Welke fietsgids is er van de route? Op deze vragen geven we hier graag antwoord. Dit geldt voor zowel de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute als de LF Waterlinieroute.

Lees meer
Voor de pauzedag of om te proeven

Dag- en weekendtochten nabij de etappe

Vraag je herinnering aan, deel je ervaring of download de GPX-track

Niet vergeten