LF Zuiderzeeroute | Kraggenburg - Elburg

  • Afstand 60 km

  • Kraggenburg - Elburg

Je fietst dat nieuwe land in, de Noordoostpolder. Via Kraggenburg en het Voorsterbos door het platte polderlandschap waar alles schijnbaar zo recht mogelijk is aangelegd. Maar dan kom je bij een waar eiland op het droge, met een drooggevallen haven en een zeer interessante geschiedenis. Schokland, nu UNESCO Werelderfgoed, was tot aan de inpoldering een eiland, dat er regelmatig van langs kreeg van de Zuiderzee. Hele stukken land werden weggeslagen. Dat ging zo ver dat de laatste 600 ‘Schokkers’ in 1859 definitief moesten evacueren. Bij de drooglegging zijn hier veel belangrijke archeologische vondsten gedaan, zoals een voetafdruk uit de prehistorie, die je kunt bezichtigen in Museum Schokland, langs de route.

Lees hieronder verder

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.Via de balgstuw Ramspol in Ramsdiep verruil je het nieuwe land weer voor het oude. Je zet je Zuiderzeetocht voort door de middeleeuwse straten van de bruisende Hanzestad Kampen. Vanaf de bijzondere Stadsbrug met zijn kabels en raderen heb je een prachtig zicht op de eeuwenoude stad aan de IJssel. In de late middeleeuwen was Kampen een van de machtigste en meest welvarende steden van Noordwest-Europa. Door de ligging aan de IJssel en de Zuiderzee kon de stad zowel handeldrijven over zee als met het achterland. Veel gebouwen uit die tijd staan nog overeind, zoals de stadspoorten, delen van het oude Raadhuis en het Gotische Huis. Vervolgens trap je door langs het Veluwemeer.

Met onze toeristische partners

Duik de regio in

Getipt door kenners van de regio

Hoogtepunten op de etappe

Leuke adresjes voor een stop of overnachting

Een warm welkom

Extra service en gemak

Goede voorbereiding

Een fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Wat neem ik mee? Ga ik met de trein naar het beginpunt? Welke fietsgids is er van de route? Op deze vragen geven we hier graag antwoord. Dit geldt voor zowel de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute als de LF Waterlinieroute.

Lees meer
Voor de pauzedag of om te proeven

Dag- en weekendtochten nabij de etappe

Vraag je herinnering aan, deel je ervaring of download de GPX-track

Niet vergeten