LF Zuiderzeeroute | Hoorn - Medemblik

  • Afstand 49 km

  • Hoorn - Medemblik

De eerste Westfriese stad die je vandaag tegenkomt is Hoorn. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog was Hoorn even de belangrijkste handelsstad van Holland. Dat kwam doordat Amsterdam in eerste instantie de kant van de Spanjaarden koos, terwijl veel steden zich achter de Opstand schaarden. De Zuiderzeesteden blokkeerden samen met de watergeuzen de haven van Amsterdam. Dit ontaardde bij Hoorn in de Slag op de Zuiderzee tussen de Spaanse vloot en de opstandelingen. Voorbij de Binnenhaven zie je op de Bossuhuizen kleurige friezen waarop de Slag op de Zuiderzee is afgebeeld (Slapershaven 1, aan je linkerhand).

Lees hieronder verder

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.Met Hoorn was Enkhuizen een van de welvarendste steden in de ‘Gouden Eeuw’, de ongekende Hollandse bloeiperiode tussen grofweg 1600 en 1700. Beide steden waren standplaats voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) die het alleenrecht had om handel te drijven met Azië (Oost-Indië). De welvaart die de handel heeft gebracht, zie je nog altijd aan de praal in beide binnensteden. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vind je er van alles over. Een bezoek is een echte aanrader.

Tip: Van april tot oktober vaart een veerboot tussen Enkhuizen en Stavoren, in Friesland. De veerdienst bestaat al sinds 1886, lang voordat de Zuiderzee het IJsselmeer werd. Het is een leuke vaartocht van nog geen anderhalf uur en een ontspannen alternatief voor de Afsluitdijk, die tot eind 2025 niet te befietsen is (er rijdt wel een gratis fietsbus). Maar je mist ook een flink stuk van de route.

Met onze toeristische partners

Duik de regio in

Getipt door kenners van de regio

Hoogtepunten op de etappe

Leuke adresjes voor een stop of overnachting

Een warm welkom

Extra service en gemak

Goede voorbereiding

Een fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Wat neem ik mee? Ga ik met de trein naar het beginpunt? Welke fietsgids is er van de route? Op deze vragen geven we hier graag antwoord. Dit geldt voor zowel de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute als de LF Waterlinieroute.

Lees meer
Voor de pauzedag of om te proeven

Dag- en weekendtochten nabij de etappe

Vraag je herinnering aan, deel je ervaring of download de GPX-track

Niet vergeten