LF Zuiderzeeroute | Workum - Lemmer

  • Afstand 52 km

  • Workum - Lemmer

Vandaag verlaat je Workum, een aantrekkelijk Zuiderzeestadje dat rond 1400 al een relatief drukke havenstad was. Je vindt er nog aardig wat scheepswerven uit die tijd. Via de Aldedyk, een oude Zuiderzeedijk en een stille getuige van de strijd van de Friezen tegen het water vervolgt de route zich richting Hindeloopen. Hier krijg je weer zicht op het water. Net als Workum en Stavoren behoort Hindeloopen tot de Friese Elf Steden. Via Molkwerum bereik je de oudste stad van Friesland: Stavoren.

Lees hieronder verder

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.Vervolgens fiets je langs het mooiste stukje IJsselmeerkust van Friesland. Het Gaasterland is lichtglooiend en mag gerust spectaculair genoemd worden met zijn bossen, baaien en kliffen. Vlak na de afslag naar Skarl wordt de eindeloze dijk met grazende schapen onderbroken door prachtige uitzichten over het IJsselmeer. Je fietst hier op ‘gaasten’, dat zijn hoogtes die in de IJstijd zijn ontstaan toen schuivende gletsjers de bodem omhoogstuwden.

Wanneer je langs een wat drukkere N-weg over de Sylroede fietst, kun je meteen na de brug rechtsaf even van de route afwijken om het ir. D.F. Woudagemaal van dichtbij te gaan bekijken. Dit prachtig ontworpen gemaal in de stijl van de Amsterdamse School staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld.

 

Met onze toeristische partners

Duik de regio in

Getipt door kenners van de regio

Hoogtepunten op de etappe

Leuke adresjes voor een stop of overnachting

Een warm welkom

Extra service en gemak

Goede voorbereiding

Een fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Wat neem ik mee? Ga ik met de trein naar het beginpunt? Welke fietsgids is er van de route? Op deze vragen geven we hier graag antwoord. Dit geldt voor zowel de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute als de LF Waterlinieroute.

Lees meer
Voor de pauzedag of om te proeven

Dag- en weekendtochten nabij de etappe

Vraag je herinnering aan, deel je ervaring of download de GPX-track

Niet vergeten