Nu ook LF-weekendtochten in Friesland

Nieuws
11 april 2022

Iedereen die overweegt om op fietsvakantie te gaan, of gewoon een heerlijk actief weekendje weg wil, kon vorig jaar in Groningen al terecht voor een LF-weekendtocht. Ook Friesland volgt, vandaag zijn er drie nieuwe Friese weekendtochten gelanceerd. Het concept is simpel; een deel via een LF-route en een deel via de knooppunten, slapen en eten waar je zelf wilt, en na twee of drie dagen en een ervaring rijker terugkomen bij het startpunt. Twee LF-routes lopen door de provincie Friesland, dat zijn de langeafstandsroutes LF Kustroute en de LF Zuiderzeeroute. De komst van de kortere trajecten maakt het mogelijk om tijdens weekenden of midweken te proeven aan de complete Langeafstand Fietsroute.  De LF-weekendtochten zijn ontwikkeld door Merk Fryslân en haar toeristische regio’s.

 

Friese Zuiderzee

Dit is een rondtocht voor fietsers van ongeveer 150 kilometer door de Friese Zuidwesthoek, ook wel Waterland van Friesland. De Friese Zuiderzee LF-weekendtocht voert je vanaf de Afsluitdijk langs het IJsselmeer en terug door het afwisselende landschap van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Onderweg kom je alles te weten over de strijd van de Friezen tegen het water en bezoek je indrukwekkende waterwerken als het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal en de stokoude Pingjumer Gouden Halsband. Ontdek ook de Friese Zuiderzeeroute.

UNESCO werelderfgoed Woudegemaal bij Lemmer, © Stichting Werelderfgoed Nederland – Fotograaf Bertel Kolthof

 

Friese Kust en Middelzee

Langs de Waddenkust en terug langs de oevers van de oude Middelzee, de zee die Friesland ooit in tweeën spleet. In het Noordwesten van de provincie kun je van de LF Kustroute afwijken door de oevers van de vroegere Middelzee naar Leeuwarden, Bolsward en Sneek te volgen. Reisboekenschrijver Fokko Bosker beschreef deze route al voor zijn nieuwe reisgids Klooster Claercamppad, die in mei uitkomt. Bosker ‘Dit is een interessante tocht omdat vrijwel alle kaden, middeleeuwse dijken en zeeweringen na al die eeuwen nog steeds intact zijn’. De route is 145 kilometer lang en is hier te vinden.

De Swette met zicht op Leeuwarden – foto: Fokko Bosker

 

Friese Kust en Lauwerszee

Iets recenter is het verdwijnen van de Lauwerszee, pas in 1969 werd dit water afgesloten van het Wad en zo ontstond Nationaal Park het Lauwersmeer tjokvol flora en fauna. Deze weekendtocht volgt een stuk van de LF Kustroute en combineert dat met een tocht door de Friese Waddendelta, langs de boorden van het Lauwersmeer, dwars door Dokkum en over verschillende oude terpen. Niet alleen Hegebeintum, maar ook onbekende terpdorpjes als Ee en Jannum liggen aan de route. ‘In dit soort monumentale dorpjes kunnen toeristen echt hun hart ophalen aan de Friese cultuur en de ruimte eromheen’ aldus van Aafke-Wallie van Dijk van Visit Wadden. Bekijk de 117 kilometer lange route langs de Waddenkust, rondom het Lauwersmeer en terug langs de trekvaarten rondom Dokkum.

Voormalige zeehavenstad Dokkum – foto: EropuitinFriesland.nl

Over de LF Kustroute en LF Zuiderzeeroute

De 610 km lange LF Kustroute kenmerkt zich door langgerekte duinstroken langs de Hollandse kust en door de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Kleine badplaatsen en historische steden zorgen voor leuke tussenstops op de route. Langs de Waddenkust loopt de route door één van de rustigste en dunstbevolkte delen van Nederland met diverse authentieke (terp-)dorpjes en stadjes. Fietsen langs de Nederlandse Kust betekent fietsen met de wind door de haren. Soms wind mee, soms wind tegen, maar altijd ‘proef’ je het heerlijke kustgevoel.

Het ‘rondje IJsselmeer’ leidt je door een rijke historie van de voormalige Zuiderzee die pas vorige eeuw is getemd door het plaatsen van de Afsluitdijk. Met de LF Zuiderzeeroute ontdek je wat de krachtmeting tussen mens en natuur heeft opgeleverd. Je fietst over grote stukken ingepolderd land en waterbouwkundige werken. Tijdens de 440 kilometer lange route kom je ook langs middeleeuwse handelssteden, het voormalige eiland Schokland en vele karaktervolle vissersdorpen. Een parel van een route!

Highlights beide de routes versterken de beleving. De routes zijn volledig in twee richtingen bewegwijzerd en worden ondersteund door een website, app en fietsgids. Bij thuiskomst is er een passende herinnering om aan te vragen: een schildje om op het frame te plakken, en een persoonlijke oorkonde. Meer informatie vind je op de website van de LF Kustroute en de LF Zuiderzeeroute.

Ontwikkeling LF-weekendtochten

De drie Friese LF-weekendtochten zijn ontwikkeld door de opgave Dagrecreatieve Netwerken van de Provinsje Fryslân, Merk Fryslân, Recreatieschap Marrekrite, Visit Wadden, VVV Waterland van Friesland, Bestemming Noardwest en toerisme regiomarketing Noardeast Fryslân. Het Landelijk Fietsplatform (initiator van Nederland Fietsland en de LF-routes) had daarbij een ondersteunende rol. LF-weekendtochten rondom de LF Maasroute en LF Waterlinieroute zijn in ontwikkeling en worden nog dit voorjaar opgeleverd.

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen