Toch recreatieveer tussen Hoek van Holland en Maasvlakte​

Natuur
9 mei 2022

Hiephoi! Fast Ferry ‘De Nieuwe Prins’, die eind vorig jaar uit de vaart werd genomen, krijgt een recreatieve opvolger. Het wegbezuinigen van de veelgebruikte verbinding tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte stuitte op veel ongeloof bij jullie. Het Fietsplatform, initiatiefnemer van Nederland Fietsland, zette zich samen met Fietsersbond, Vereniging Vrienden van de Voetveren en OP en TOP Voorne Putten, met succes in voor het behoud van een veerverbinding. Na vier maanden zonder afvaart en daardoor kilometers omfietsen, kunnen jullie vanaf woensdag 11 mei weer de oversteek maken. Tijdens het toeristenseizoen is er om de twee uur een dagelijkse verbinding.

Recreatieveer geliefd bij vakantiefietsers

Naast het regionale fietsroutenetwerk maken ook de LF Maasroute (onderdeel van EuroVelo19, La Meuse a Vélo), de LF Kustroute (onderdeel van EuroVelo12, de North Sea Cycle route) en de Ronde van Nederland gebruik van het veer. Alleen de LF Maasroute en de LF Kustroute zijn jaarlijks al goed voor bijna 400.000 fietsers. Dat de verbinding toch in stand wordt gehouden is een enorme verademing voor een grote groep fietsers, en mede te danken aan de gemeente Rotterdam. Ze liet direct onderzoek doen naar de haalbaarheid van de aanbesteding van het veer. Dat het veer ook een attractieve waarde heeft laat Jody Steyls uit België weten: “De sfeer en beleving doorheen de haven is één van de hoogtepunten tijdens mijn mooie LF Kustroute”. Met de komst van het nieuwe Futureland in 2024 zal de verbinding nog meer waarde krijgen.

Vaartijden

De dienstregeling begint ’s ochtends om 9:00 uur vanaf de halte Berghaven in Hoek van Holland, en de laatste boot vertrekt om 18:00 uur vanaf Futureland (Prinses Margriethaven) op Maasvlakte 2. Daarna vertrekt het veer vanuit Hoek van Holland om 11:00, 13:00, 15:00 en 17:00 uur. Vanaf de halte Futureland in de Prinses Margriethaven vertrekt het om 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 en 18:00 uur. Het is ongeveer een uurtje varen tussen de Berghaven en Futureland. Je moet wel dieper in de buidel tasten. Betaalde je voorheen nog € 4,30 voor een enkeltje; met de nieuwe kleinere boot is dat nu € 6,80. Fietsen mogen wel gratis mee op de pont.

 

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen