Onze vrijwilligers

Achtergrond
7 december 2022

Al fietsend langs de LF-routes gaan de gedachten vast niet direct naar het werk dat achter de schermen wordt verricht. En niet alleen achter de schermen, juist ook op straat vragen de routes continu aandacht. Het Fietsplatform, de organisatie achter nederlandfietsland.nl, wordt hierbij geholpen door een groep van circa 150 vrijwilligers. Zonder hen hadden we niet het netwerk van Langeafstand Fietsroutes (LF-routes) kunnen ontwikkelen en beheren. Op de Nationale Vrijwilligersdag staan we graag even stil bij het werk van deze toppers! Met name de inspectie en het onderhoud van de LF-bewegwijzering wordt door deze groep gedaan. Zonder hun inzet is de kans groot dat je als fietser verdwaalt omdat er ergens een bord mist of verdwenen is achter begroeiing of vuiligheid.

LF-borden controle

In het voorjaar gaan eerst de onderhoudsinstanties op pad om de onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Vervolgens controleren onze vrijwilligers die een vast LF-traject hebben geadopteerd of de route er ‘goed bij ligt’. Mankementen aan de bewegwijzering die zij constateren, voeren zij in het meldsysteem in. Vanuit dit meldsysteem gaan de meldingen automatisch naar de juiste onderhoudsinstantie. Een bureauvrijwilliger checkt wekelijks welke meldingen langere tijd openstaan. En trekt zo nodig aan de bel bij de onderhoudsinstantie. Ook zoekt hij contact met de melders als er vragen zijn over hun meldingen. Tijdens het controleren van de route verwijderen vrijwilligers ook vuil van de bordjes en knippen indien mogelijk begroeiing weg. Zo maken we van verdwalen verleden tijd!

Regionaal fietsroutenetwerk

Naast de 3.300 kilometer aan LF-routes die met name bedoeld zijn voor meerdaagse fietstochten, heeft Nederland ruim 33.900 kilometer aan knooppuntroutes die vooral geschikt zijn voor dagtochten. We zijn geen eigenaar van de knooppuntennetwerken – dat zijn de vele regionale samenwerkingsverbanden, maar we maken ons wel hard voor de uniformiteit ervan. Dit doen we in samenwerking met onze regionale netwerkbeheerders, zoals VVV Zuid-Limburg. Ook zij kunnen niet zonder de inzet van vrijwilligers. Midden in Valkenburg ligt het epicentrum van alle fietsroutes in het zuiden van ons land. Dag in dag uit coördineert Herman Wehkamp alle werkzaamheden. Een van de supervrijwilligers is Ben Dreesen. Maak kennis met de bordjesman van Zuid-Limburg:

Namens alle fietsers willen we graag de vrijwilligers bedanken, want zonder hen geen Nederland Fietsland!

Geschreven door

Marina

Informatie

Gerelateerde artikelen