Van strand naar binnenland

Kust en Buitenplaatsen

  • Afstand 125 km
  • Provincie Zuid-Holland

Kust en Buitenplaatsen is één van de weekendvarianten op de LF Kustroute. Met deze LF-weekendtocht proef je niet alleen het ware kustgevoel. Ook zal je verrast zijn door het afwisselende ‘binnenland’. Met tientallen statige buitenplaatsen en de in het voorjaar zo kleurrijke bollenvelden. De vele landgoederen, kastelen en buitenplaatsen vormen een tastbare herinnering aan de invloedrijke positie die Holland economisch en bestuurlijk vanouds inneemt. Ook ontdek je bijzondere lintdorpen en de in het voorjaar zo kleurrijke bollenvelden. Ga je mee op dit statige fietsavontuur?

Wat is een LF-weekendtocht?
Met een LF-weekendtocht proef je aan de complete Langeafstand Fietsroute. Het concept is simpel; deels via een LF-route en deels via knooppunten, slapen en eten waar je zelf wilt, en na twee of drie dagen terugkomen bij het startpunt. Een leuke ervaring rijker!

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.



Toeristisch partner Provincie Zuid-Holland
De route loopt deels via knooppunten en deels via de LF Kustroute

Volg de bordjes

Van statige buitenhuizen tot kleurrijke bollenvelden

De route

Het knooppuntennetwerk ligt al op je te wachten. Vanaf station Alphen aan den Rijn fiets je zo richting knooppunt 9, startpunt van deze route. Kom je liever met de auto, dan zijn er in het centrum diverse parkeermogelijkheden. Bij parking ARC bij het C.P. Mulderveld zet je de auto gratis neer. Aan de Westkanaalweg pak je de route 1.6 kilometer eerder op richting knooppunt 4.

Fietsend langs de wetering word je direct ontvangen door de vele bomen rondom Boskoop. Vanwege het behoud van de veenbodem is de omgeving zeer geschikt voor de boomteelt. Het veen heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van de regio. Zo is Hazerswoude een echt kolonistendorp van veenontginners uit de 12de eeuw, en Benthuizen uit de late Middeleeuwen. Je fietst hier aan de rand van een gebied met laag gelegen droogmakerijen. Al het veen is weg. Na droogmaking kwam er klei aan de oppervlakte, nu dienend als bouwland.

In tegenstelling tot de omringende polders is de Zoetermeerse Meerpolder geen drooglegging van uitgeveend land, maar van een natuurlijk veenmeer, het Zoetermeer. Het typische veendorp Stompwijk ligt langgerekt langs een vaart. De huizen staan er op het oorspronkelijke veen, achter de vaart veelal voorzien van eigen toegangsbrug. Hoe statig wil je het hebben?

Verder langs de buitenplaatsen

Richting de landgoederen Ter Horst en Duivenvoorde fiets je nog door het veenweidegebied. Wil je een uniek stukje Hollandse tuinkunst zien, ga dan bij knooppunt 91 richting 81, 79, 78, 76, 74, 72 en 69 naar Voorburg. Onderweg herinneren twee liggende leeuwen bij de ingang van een villapark je aan de voormalige buitenplaats Leeuwensteijn. Goed bewaard gebleven zijn de buitenplaatsen EemwijkVliet en BurghSchoonoord en In de Wereldt is veel Gevaer, die je allemaal passeert tijdens dit avontuur van de route af.

Fiets niet te ver door naar knooppunt 69, nadat je onder de A12 doorfietst ligt buitenplaats Hofwijck direct aan de linkerkant. De hoogst ongewone vorm, het volgt de contouren en maatverhoudingen van het menselijk lichaam, onderscheidt zich van alle andere tuinen en buitenplaatsen in Nederland en daarbuiten. Het naastgelegen Middenburg in de stijl van het neoclassicsme is ook een plaatje!

Terug naar de route zet je koers richting de kust, maar eerst nog dagdromen over hoe het wonen is één van de bijzondere buitenplaatsen waar je langsfietst. Sta vooral even stil bij Kasteel DuivenvoordeBuitenplaats Lankenburgh en Kasteel Oud-Wassenaar. De artistieke buitenplaats op Landgoed Groot Haesebroeck werd ooit bewoond door meneer en mevrouw Kröller-Müller. Op Landgoed Voorlinden kun je het gelijknamige museum vinden. Als je daar bent moet je zeker een kijkje nemen in de tuin van Nederlands bekendste landschapsarchitect Piet Oudolf. Ook leuk: in het Clingenbosch zijn meer dan zestig moderne en hedendaagse beelden van nationale en internationale kunstenaars te ontdekken.

Polders en bollenvelden

Op naar een stukje LF Kustroute. Ondanks dat Zuid-Holland een van de dichtstbevolkte provincies van Nederland is, fiets je in relatieve rust door fascinerend duinlandschap noordwaarts, richting Noordwijk. In de zomer kan het hier druk zijn met toeristen en strandgasten, maar in de ochtend en buiten het seizoen ben je geregeld alleen met de 6800 soorten planten en dieren die er leven.

Hier wacht de bollenstreek op je. In het voorjaar kunnen bloemenliefhebbers volop genieten van de internationaal vermaarde bloemenvelden. Bij de buitenplaats Keukenhof vind je het prachtige Kasteel Keukenhof. Laat je in de maanden maart en mei verrassen door de 7 miljoen voorjaarsbloemen in de naastgelegen Keukenhof. In Lisse verdient ’t Huys Dever, nu een particuliere woonburcht, zeker een vermelding. In Warmond kom je langs buitenplaats Oostergeest. In Sassenheim kun je bij de buitenplaats Rusthoff, op het terras van paviljoen Sassennest, alle indrukken even op je laten inwerken. Vervolgens zet je via de Kagerplassen koers richting Leiden, waar je dwars door de historische handelsstad fietst.

Terug naar de groene polders, die bemaald worden door vele molens. Het Groene Hart staat in het teken van water: plassen, weteringen en heel veel slootjes. In Koudekerk aan den Rijn fiets je langs het door een brede gracht omgeven Groot-Poelgeest. Onderweg naar het eindpunt van deze enerverende route fiets je ook nog langs het Braassemermeer en de Langeraarse Plassen. Jouw LF-weekendtocht zit er op, en wat was het fijn!

De mooiste afstapplekken

Wat kom je onderweg tegen?

Leuke plekken voor een tussenstop

Fietsvriendelijke adressen

Zo krijg je de smaak te pakken

Aanbod LF-weekendtochten