Door Noordoost Friesland, langs Waddenzee en Lauwersmeer

Friese Kust en Lauwerszee

  • Afstand 116 km
  • Provincie Friesland

Dit is een rondtocht voor fietsers van ongeveer 117 kilometer. Onderweg kom je langs allerlei interessante bezienswaardigheden die herinneren aan de tijd dat het Lauwersmeer nog een zee was. De afwisselende fietsroute voert langs zowel UNESCO werelderfgoed De Waddenzee als Nationaal Park Lauwersmeer. Je maakt kennis met de eeuwenoude stad Dokkum. Je volgt het verhaal van de Waddendelta en fietst over eeuwenoude dijkjes en door historische dorpjes langs It Dokkumer Grutdjip en de Dokkumer Ie.

Friese Kust en Lauwerszee is één van de weekendvarianten op de LF Kustroute.

Wat is een LF-weekendtocht?
Met een LF-weekendtocht proef je aan de complete Langeafstand Fietsroute. Het concept is simpel; deels via een LF-route en deels via knooppunten, slapen en eten waar je zelf wilt, en na twee of drie dagen terugkomen bij het startpunt. Een leuke ervaring rijker!

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.Toeristisch partner VVV Waterland van Friesland
De route loopt deels via knooppunten en deels via de LF Kustroute

Volg de bordjes

Cultuur en natuur

De route

De Friese Kust en Lauwerszee weekendtocht is een afwisselende fietsroute langs zowel UNESCO werelderfgoed De Waddenzee als Nationaal Park Lauwersmeer, daarnaast maak je kennis met eeuwenoude stad aan het wad Dokkum. Het is een afwisselende fietstocht. Er zijn veel bezienswaardigheden die direct aan de route liggen.Dit belooft een tocht volop cultuur- en natuurbeleving te worden!

De Waddenzee heeft veel invloed uitgeoefend op het Friese land; vroege bewoners wierpen er terpen op, legden er dijken aan en wonnen uiteindelijk nieuw land op de zee. Tijdens deze fietstocht volg je het verhaal van de Waddendelta, je fietst over eeuwenoude dijkjes en door historische dorpjes langs It Dokkumer Grutdjip en de Dokkumer Ie.

De Lauwerszee was één van de ingangen waar het zoute water van het wad ons land binnenkwam. Pas in 1969 werden er sluizen bij Lauwersoog gebouwd en ontstond het Lauwersmeer. Het gebied beschikt over zo’n bijzondere flora en fauna dat het gebied als Nationaal Park aangewezen is.

De mooiste afstapplekken

Wat kom je onderweg tegen?

Leuke plekken voor een tussenstop

Fietsvriendelijke adressen

Zo krijg je de smaak te pakken!

Aanbod LF-weekendtochten