Wijds water, bossen en historische Maasdorpen

Maasstadjes

  • Afstand 120 km
  • Provincie Limburg

Maasstadjes is één van de weekendvarianten op de LF Maasroute. Deze LF-weekendtocht voert langs het zuidelijke stuk van de LF Maasroute. In dit deel van het traject geen heuvels, maar weids water, veel bossen, historische Maasdorpen en gezellige steden. Voor ieder budget een geschikte overnachtingsplek, jij bepaalt. De route gaat grotendeels over ruime, schone fietspaden en door autoluwe gebieden. Overnachten doe je in B&B’s, hotels, trekkershutten of op campings.

Wat is een LF-weekendtocht?
Met een LF-weekendtocht proef je aan de complete Langeafstand Fietsroute. Het concept is simpel; deels via een LF-route en deels via knooppunten, slapen en eten waar je zelf wilt, en na twee of drie dagen terugkomen bij het startpunt. Een leuke ervaring rijker!

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.



Toeristisch partner Hart van Limburg
De route loopt deels via knooppunten en deels via de LF Maasroute

Volg de bordjes

Langs de oevers en het achterland van de Maas

De noordelijke lus

De noordelijke lus van deze LF-weekendtocht voert je door het bosrijke grensoverschrijdende natuurgebied Grenspark Maas-Swalm-Nette en passeer je het vogelrijke natuurgebied het Merlebroeck. Met een beetje fantasie is in dit gebied een heuse sprookjeswereld te ontdekken. Daar waar je de Maas met de veerpont oversteekt, steekt een reuzenzwaard de grond uit. Wanneer je dan voet aan wal hebt gestoken is het eerste dat je ziet een kasteel dat hoog boven de rivier de Maas uitsteekt. De tocht voert zelfs een stuk door de #LimburgsePeel. Toen na de laatste ijstijd de aarde steeds meer ging opwarmen kon het water niet goed weg en ontstond er laagveen in de Peelstreek. Het overgrote deel van de veengebieden is ontgonnen, maar in Limburg kun je nog genieten van de flora en fauna die er in dit waterrijke gebied aanwezig is zoals in Nationaal Park De Groote Peel. Wil je meer weten van de geschiedenis? Breng dan zeker een bezoek aan het museum Peel en Maas. Wanneer je het Peelplateau verlaat kom je aan de westoever van de Maas in natuurgebied Het Leudal. Beekdalen, landduinen en bosvennen konden hier na de laatste ijstijd ontstaan door de enorme hoogteverschillen van het Maasterrassenlandschap. Natuurgebied het Leudal heeft een bijzondere flora en fauna. Zelfs de bever is inmiddels een vaste bewoner van het gebied.

TIP: Wie de Gemeenschappelijke Maas wil oversteken kent ze wellicht al, de fiets- en voetgangersveren Ohé en Laak (NL) – Ophoven (B), Grevenbicht (NL) – Rotem (B) en Geulle (NL) – Uikhoven (B). De Maasveerpontjes zijn een belangrijke verbinding tussen de twee Limburgen. En essentieel voor het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei. Seizoen 2023 is de oversteek met de veerpontjes voor fietsers en wandelaars gratis.

De charme van de historische dorpen

De zuidelijke lus

Was de noordelijke lus vooral gericht op natuur, zo is het zuidelijke deel van de route gevuld met historische dorpen waar de tijd soms lijkt stil te hebben gestaan. Het witte stadje Thorn waar je doorheen fietst was ooit een zelfstandig koninkrijk waar vrouwen aan de macht waren! In het Museum Thorn kun je ontdekken waarom dit zo was. Ontdek de charme van het voormalige Spaanse vestingstadje Stevensweert. Waar je nog duidelijk het stratenplan van lang vervlogen tijden kunt zien. Hier aan de oever van de Maas is duidelijk te zien dat België niet ver weg is. Sterker nog, de Maas vormt de grens! Voordat je weer in Roermond aankomt is Maasbracht nog een van de Maasdorpen die niet op het lijstje mogen ontbreken op deze LF-weekendtocht. Tip! Kijk in Maasbracht vooral over de reling bij de enige drielingsluis van Nederland. Waar het verval wel 12 meter is.

De mooiste afstapplekken

Wat kom je onderweg tegen?

Leuke plekken voor een tussenstop

Fietsvriendelijke adressen

Zo krijg je de smaak te pakken

Aanbod LF-weekendtochten