Tsjûkemar

Tsjûkemar

Nadat de heidense Friesen bekeerd waren tot het christendom, vestigden er zich vele kloosters in Friesland. Rond het jaar 1000 begonnen hardwerkende monniken met het ontginnen van het grootschalige Friese veengebied. Het patroon van de met de hand gegraven sloten is nog steeds zichtbaar.

Door de aanleg van de vele sloten werd het veen afgewaterd en uiteindelijk begaanbaar voor de mens. Het eeuwenoude veenpakket transformeerde naar veenweidegebied, een vruchtbare bodem voor de boerengemeenschap. Tussen 1150 en 1550 ontstonden er ook meren in het ingeklonken veengebied.

Vooral op de plekken waar turf en zout gewonnen was, konden stormvloeden makkelijk stukken veen wegslaan en zo ontstonden er meren die steeds groter werden. In het zuiden van Friesland fiets je vlak langs de Tsjûkemar dat met 23 km2 het grootste binnenwater van Friesland is.

Tegenwoordig vormen de Friese meren een populaire watersportbestemming. Iedere zomer kun je er bijvoorbeeld historische vrachtschepen in actie zien tijdens de Skûtsjesilen zeilwedstrijden. Bedenk je eens dat we dit te danken hebben aan de ploeterende monniken uit de middeleeuwen!


Deze plek is nabij onderstaande route(s)

Ontdek onderweg