1. Arnhem - Gennep

Etappe 1 Ronde van Nederland
Informatie

Over deze route

  • Afstand 67 km

LF Ronde van Nederland – Vandaag begin je aan de uitdaging die de Ronde van Nederland heet. Zo’n 1400 kilometer vol Nederlandse variatie. Een logisch startpunt – en daarmee ook eindpunt – is Arnhem. De Nelson Mandelabrug brengt je naar de zuidoever van de Nederrijn. In westelijke richting strekt zich het uiterwaardenpark Meinerswijk uit: weilanden en met wilgen omzoomde plassen, die zijn ontstaan door het afgraven van klei voor de steenfabricage. Eén kilometer oostelijker fiets je onder de John Frostbrug door. Hier speelde zich in 1944 de Slag om Arnhem af.

In de Millingerwaard zijn de resten te vinden van een oude steenfabriek en Woodhenge, ruim 8500 jaar oude stammen van eikenbomen die in 1995 uit de Waal zijn opgebaggerd. Even verderop, in Kerkerdom, ligt het enige buitendijkse kerkje van Nederland, op een verhoging natuurlijk om droge voeten te houden. Kronkelende dijken, grasland, bos, oude steenfabrieken en veel water in oude rivierlopen (strangen) en kleiputten nemen je mee door de Ooijpolder.

Het glooiende bosgebied buiten Nijmegen loopt door in het Duitse Reichswald en ligt op de stuwwal die de Maas en de Rijn van elkaar scheidt. Ongeveer halverwege kruis je de in 1991 opgeheven spoorlijn Nijmegen- Kleve. Bij het zien van de resten van het ooit zo imposante kasteel Gennep aan de overkant van de rivier, eindigt de eerste etappe. Op naar morgen.


Je start bij knooppunt 41 in Arnhem.

Route GPX

Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

De Ronde van Nederland in 21 etappes

Dit zie je onderweg!