15. Holwerd - Groningen

Etappe 15 Ronde van Nederland
Informatie

Over deze route

  • Afstand 79 km

LF Ronde van Nederland – Ten oosten van Paesens ligt achter de dijk Polder de Paezummerlannen. De dijk van deze polder brak in 1973 door en is wegens de hoge kosten niet meer hersteld. Daarna heeft de natuur het gebied weer in bezit genomen en het veranderd in een prachtig kwelderlandschap met een rijke vogelbevolking en dito flora.

Tussen Lauwersoog en Zoutkamp fiets je door Nationaal Park Lauwersmeer. Direct ten zuiden van Lauwersoog is bos aangeplant voor de recreatie. Daarachter ligt een ruigtegebied met spontaan opgeschoten loofbomen, graslanden en rietkragen.

Zoutkamp ligt op de punt van het oude land, waar Reitdiep, Munniekezijlsterried en Hunsingokanaal in de Lauwerszee uitmondden. Ten noordoosten van Ezinge passeer je de lommerrijke Allersmaborg (borg = versterkte Groningse boerderij), eertijds strategisch gelegen langs het Reitdiep. Vlak voordat je Groningen binnen fietst kom je door Garnwerd met zijn schilderachtige smalle straatjes, die tonen dat het soms flink opschikken was op een wierde.


Je start bij knooppunt 15 in Holwerd.

Route GPX

Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

De Ronde van Nederland in 21 etappes

Dit zie je onderweg!