8. Middelburg - Burgh-Haamstede

Etappe 8 Ronde van Nederland
Informatie

Over deze route

  • Afstand 65 km

LF Ronde van Nederland – Na Middelburg volgt Vlissingen en vanaf daar zet je koers richting Westkapelle. Hier passeer je ten zuiden een kreek, die is ontstaan bij het bombardement op 3 oktober 1944. Engelse vliegtuigen bombardeerden de dijk om Walcheren onder water te zetten en hoopten hierdoor de Duitse bezetter gemakkelijker te kunnen verslaan. Er was weinig over van het dorp, behalve de oude kerktoren met de vuurtoren die daar al sinds de 19e eeuw bovenop staat.

Direct na de Oosterscheldedam zie je de Westenschouwense Inlaag. Inlagen zijn smalle stroken land tussen de zeedijk en een binnendijk meer landinwaarts, die fungeert als reservedijk. Deze reserve dijk is hier aangelegd vanwege een diepe, land ondergravende zeegeul vlak langs de kust. Door de stroming in die geul is vroeger al menige dijk bezweken en zijn diverse voormalige inlagen aan de zee opgeofferd. De binnendijken zijn aangelegd met aarde uit de inlagen, waardoor deze relatief laag en drassig zijn en veel vogels aantrekken.

Iets noordelijker fiets je door de Boswachterij Westenschouwen. In de jaren 30 is dit voormalige stuifduinterrein in het kader van de werk verschaffing bebost. De oorspronkelijk geplante dennen worden nu deels vervangen door loofbos, waardoor flora en fauna gevarieerder kunnen worden.


Je start bij knooppunt 57 in Middelburg.

Route GPX

Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

De Ronde van Nederland in 21 etappes

Dit zie je onderweg!