5. Mierlo - Alphen

Etappe 5 Ronde van Nederland
Informatie

Over deze route

  • Afstand 69 km

LF Ronde van Nederland – Op naar Eindhoven, waar je in het centrum een stukje langs de Dommel fietst. Stroomafwaarts wordt de beek langzamerhand een rivier van kleine omvang, die anno 2007 nog ernstig verontreinigd was. Daarna is de beek gesaneerd en hersteld, en zijn er ecologische verbindingszones gerealiseerd. De Dommel is nu weer een prachtige, natuurlijke beek met schone bodem en goede waterkwaliteit, waar iedereen van kan genieten.

Wie Best zegt, zegt ook Batadorp, een heus dorp met 125 bescheiden doch voor die tijd comfortabele huisjes, scholen en een boerderij, dat tussen 1934 en 1938 aan de overzijde van het kanaal door de Tsjechische schoenfabrikant Bat’a voor zijn personeel werd opgetrokken.

Een juweel, Landgoed Baest, maar helaas wordt het sinds 1928 door het Wilhelminakanaal doorsneden. Vanaf Hilvarenbeek fiets je door een gordel van bossen. Aan weerszijden strekt zich het grote Landgoed Gorp en Roovert uit. Rechts van het Gorpsbaantje ligt het Natuurgebied Gorp De Leij. Door het idyllische landgoed kronkelt het heldere beekje Rovertse Leij. Een statige beukenlaan voert naar de Nieuwe Hoef, een 17e-eeuwse ‘spijker’, een opslagplaats waar de pachters vroeger hun bijdragen (de tienden) voor de landheer moesten afstaan.


Je start bij knooppunt 32 in Mierlo.

Route GPX

Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

De Ronde van Nederland in 21 etappes

Dit zie je onderweg!