16. Groningen - Borger

Etappe 16 Ronde van Nederland
Informatie

Over deze route

  • Afstand 61 km

LF Ronde van Nederland – Naar het zuiden fietsend verlaat je Groningen via het pad langs het Noord-Willemskanaal, het in 1861 voltooide kanaal tussen Groningen en Assen. Eenmaal buiten de stad fiets je langs het kronkelige Hoornsediep, de Groningse voortzetting van de Drentsche Aa. Het kanaal is gegraven door het dal van het Hoornsediep. Hier en daar vallen de waterlopen samen om iets verderop beide weer een eigen koers te kiezen.

De route gaat westelijk langs Haren. Ten zuiden van het viaduct over de drukke N34 voert de route door een terrein van bos en hei en steekt de Drentse AA (hier Schipborgse Diep) over. Je daalt af naar het dal van het Rolderdiep, een zijloop van de Drentsche Aa. Het diep is hier gekanaliseerd, maar kronkelt noordwaarts nog.
En zo kom je in het fraaie esdorp Anderen met zijn oude boerderijen. Aan de andere kant van de N33 rij je een groot Naaldbosgebied in, dat vanaf 1925 in het kader van de werkverschaffing is aangeplant op de heide van het Gietener-, Gasselter- en Drouwenerveld. Ten zuiden van Drouwen rij je over de glooiende Zuideres. Een onverharde weg leidt u langs twee mooi in het veld gelegen hunebedden. Twee gerestaureerde grafheuvels langs het fietspad maken het archeologische feest compleet.


Je start bij knooppunt 55 in Groningen.

Route GPX

Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

De Ronde van Nederland in 21 etappes

Dit zie je onderweg!