4. Thorn - Mierlo

Etappe 4 Ronde van Nederland
Informatie

Over deze route

  • Afstand 75 km

LF Ronde van Nederland – Aan de Brugstraat in Grathem, het eerste dorpje van vandaag, ligt de Grathemermolen aan de Uffelse Beek. In deze graan en oliemolen bevindt zich Nederlands oudste gietijzeren aandrijfwerk voor molenstenen. De huidige molen is gebouwd in 1873, maar al in de 14e eeuw lag hier een banmolen van het Stift van Thorn.

Bij de schutsluizen kruis je het Kanaal Wesem-Nederweert, dat sinds 1929 de Maas verbindt met het noordelijk deel van de Zuid-Willemsvaart. Dit kanaal maakte, samen met het enkele jaren later geopende en evenwijdig aan de Maas lopende Julianakanaal, het zuidelijk deel van de Zuid-Willemsvaart grotendeels overbodig.

Tussen Someren en Ospel fiets je door een gebied met uitgestrekte veenontginningen. Aan het eind van de 19e eeuw is de ontginning van de Peelvenen grootschalig aangepakt. Meer dan 90 procent van het woeste land werd omgezet in rechtlijnige, kale percelen. Bij het oversteken van de A67 is het eindstation voor vandaag, Mierlo, in zicht. Morgen wacht de lichtstad op je.


Je start bij knooppunt 53 in Thorn.

Route GPX

Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

De Ronde van Nederland in 21 etappes

Dit zie je onderweg!