7. Bergen op Zoom - Middelburg

Etappe 7 Ronde van Nederland
Informatie

Over deze route

  • Afstand 82 km

LF Ronde van Nederland – Op de Sophiaweg fiets je tussen de Völckerpolder in het westen, en de Damespolder in het oosten door. De Damespolder is in 1884 drooggemaakt door twee rijke zusters, de dames Van der Duijn. Dat kan ik ook, dacht Völcker van Soelen. Hij maakte in 1903 de Völckerpolder en stichtte zelfs een eigen dorp, compleet met school en kerk: Völckerdorp. Dat was wat hooggegrepen en de kerk werd weer afgebroken; de school doet dienst als schuur.

Vanaf Bath voert de Westerscheldedijk naar Waarde. De dijk biedt hier uitzicht op een van Zeelands mooiste Schorren, zilt land met een geheel eigen vegetatie, dat vaak maar niet altijd bij vloed wordt overstroomd. Op het onbegroeide slik erachter worden bij eb soms de resten zichtbaar van het op 4 november 1530 verdronken dorp Valkenisse.

De Weeldijk naar ’s-Gravenpolder voert langs een kreek, restant van Het Zwake, tot in de 15e eeuw een zeegeul tussen de eilanden Borssele en Zuid-Beveland. Tussen Nisse en ’s-Heerenhoek, een katholieke enclave in protestantenland, staat de Schaapskooi voor ca. 200 schapen die de dijken in de omgeving begrazen en er zo voor zorgen, dat ze ’s zomers in ware Bloemendijken veranderen met bijvoorbeeld wilde marjolein, wollige distel en aardaker. Met het zicht op Middelburg eindigt de lange dag, tijd voor een goede maaltijd!


Je start bij knooppunt 78 in Bergen op Zoom.

Route GPX

Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

De Ronde van Nederland in 21 etappes

Dit zie je onderweg!