17. Borger - Hardenberg

Etappe 17 Ronde van Nederland
Informatie

Over deze route

  • Afstand 72 km

LF Ronde van Nederland – Tussen Exloo en Odoorn fiets je door Boswachterij Odoorn. Het bos is tussen 1920 en 1940 aangeplant, vooral met naaldbomen. Het heideveld waar je doorheen fietst is ontstaan na een storm in 1972, waarbij 500 ha bos omwaaide. De helft is herplant, maar dit deel, het Schapenpark, wordt met hulp van schapen open gehouden, waardoor hier heide tot ontwikkeling is gekomen.

Ten noorden van Emmen neemt de route je mee door het Valtherbos en het Weerdingerveld. Het fietspad loopt parallel aan een prehistorische route, zoals blijkt uit de keten grafheuvels en hunebedden, een gevolg van het vroegere gebruik doden langs de weg te begraven. Eén kilometer ten noorden van Emmen zie je op een heidesnipper behalve hunebedden en een grafheuvel ook een bundel karrensporen lopen, overblijfsels van de handelsweg tussen Groningen en Coevorden.

Even verderop bereik je het Stieltjeskanaal, dat in 1800-1884 is gegraven als hoofdontsluiting van het Zuidoost Drentse veengebied naar Coevorden. Bij Ane maak je kennis met de Vecht, die zijn oorsprong vindt in de buurt van Darfeld in Duitsland en uitmond bij Zwolle. De dag eindigt in de stad met het lelijkste gebouw van Nederland: Hardenberg. In 201-2015 ‘won’ het gemeentehuis deze verkiezing.


Je start bij knooppunt 28 in Borger.

Route GPX

Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

De Ronde van Nederland in 21 etappes

Dit zie je onderweg!