12. Egmond - Den Helder

Etappe 12 Ronde van Nederland
Informatie

Over deze route

  • Afstand 54 km

LF Ronde van Nederland – Het gedeelte direct ten noorden van Egmond ligt in de Wimmenumer Duinen, naar de vroegere eigenaar ook wel ‘Duintjes van Six’ genoemd. Omdat hier nog geen fietspad is, volg je op deze hoogte de gewone verkeersweg, de oude op strandwallen gelegen weg langs de duinrand. Landinwaarts ligt het fraaie buurtschapje Het Woud.

Ter hoogte van Schoorl fiets je globaal langs de rand van de naaldbossen die hier aan het einde van de 19e eeuw werden aangeplant om het stuivende zand te bedwingen. Hier lagen ooit ‘de ellendigste van alle die duinen’, bestaande uit kalkarm zand waarin zelfs de stevigste duinplanten slecht gedijen. Door uitstuiving ontstond een grote laagte met een fors duinmeer. De daar broedende meeuwenkolonie laat zich vanuit de observatiehut nabij de route goed bespieden.

Ook fiets je door een van de nieuwste natuurgebieden van het land, de Hondsbossche Duinen. Tussen Camperduin en Petten bevind je je in een stukje gloednieuwe natuur. Met het verstrijken van de kilometers wordt het steeds rustiger. Je overnacht in de stad van de Lange Jaap, en de thuisbasis van de Koninklijke Marine.


Je start bij knooppunt 31 in Egmond.

Route GPX

Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

De Ronde van Nederland in 21 etappes

Dit zie je onderweg!