18. Hardenberg - Tubbergen

Etappe 18 Ronde van Nederland
Informatie

Over deze route

  • Afstand 66 km

LF Ronde van Nederland – Tussen Hardenberg en Ommen loopt de route globaal langs de Overijsselse Vecht. De rivier heeft tegenwoordig een lengte van 167 kilometer, waarvan 60 in Nederland. De brink van het oude esdorpje Rheeze heeft de status van beschermd dorpsgezicht. Nog steeds staan hier de boerderijen rond de brink gegroepeerd, waaronder een aantal prachtige monumenten uit de 19e eeuw. Sommige schuren hebben siermotieven van gevlochten stro.

Bij Mariënberg steek je over naar de zuidoever van de Vecht en fietst dan langs het Beerzerveld. Tussen Beerze en Junne raakt de route een oude Vechtlus, die begin 20e eeuw is afgesneden. Het hele gebied tussen de oude en de nieuwe Vecht is natuurgebied met moeras, rivierduinen en bos. Ten zuiden van de spoorlijn is een zandverstuiving met de beeldende naam Sahara bewaard gebleven. Het stuifzandgebied hoorde bij landgoed Eerde en werd rond 1840 bebost om verdere verstuiving tegen te gaan.

Het brinkdorp Den Ham ontstond tijdens de Middeleeuwen en was tot voor kort een gemeenschap van vooral handwerklieden en boeren. Het belangrijkste monument is de Hervormde Kerk bij de brink. Deze is grotendeels in 1840 gebouwd op de fundamenten van zijn voorganger, maar heeft wel een 15e-eeuwse toren. Vandaag wachten Vroomshoop en eindbestemming van de dag Tubbergen nog op je.


Je start bij knooppunt 33 in Hardenberg.

Route GPX

Fietsvriendelijke locaties

Horeca & Logies

De Ronde van Nederland in 21 etappes!

Dit zie je onderweg!