Naar boven

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

captcha code:

6x per jaar gratis het laatste Nederland Fietsland Fietsland nieuws per e-mail

Startpunt van elke fietstocht

Initiatief van Stichting Landelijk Fietsplatform

Home LF-routes

LF-routes

word donateurLF-routes - voluit Langeafstand Fietsroutes - zijn ideaal voor het plannen van je meerdaagse fietstocht. Via het netwerk van 4500 km aan bewegwijzerde LF-routes fiets je door boerenland, over uitstrekte hei, door de stad of juist langs de kust.
Met een overnachting op een leuk adres is het vakantiegevoel compleet!
Lees meer over de LF-routes of bekijk onderstaand overzicht. De komende jaren verandert het netwerk LF-routes. We leggen het hier graag uit.

 


Meerdaags fietsen via LF-routes

Uitleg LF-routes

LF-routes - voluit Langeafstand Fietsroutes - vormen een wijd vertakt landelijk netwerk van ruim 4.500 km bewegwijzerde fietsroutes. Deze langeafstandfietsroutes zijn bij uitstek geschikt voor trektochten of fietsvakanties. Je kunt een afzonderlijke LF-route in z'n geheel volgen, maar ook naar eigen inzicht een fietstocht op maat samenstellen.

In twee richtingen bewegwijzerd
Het gehele LF-netwerk is in twee richtingen bewegwijzerd. Het maakt dus niet uit welke kant je de route op fietst. De bewegwijzering bestaat standaard uit rechthoekige bordjes met daarop de routenaam, een routenummer en een toevoeging voor de rijrichting (a of b). De a-richting is van west naar oost of van noord naar zuid. De b-richting is dus van oost naar west of van zuid naar noord. De bordjes zijn er in twee formaten: het grote formaat zit aan lantaarnpalen of verkeersborden, het kleine formaat is bevestigd op bermplanken. Vaak zie je direct onder het LF-bordje een knooppuntbordje. Dit is de bewegwijzering van de knooppuntroutes, bedoeld voor kortere fietstochten in de regio.

Combineren met knooppuntroutes
LF-routes gaan vaak door het centrum van een stad, langs het station, zodat je als fietser de route makkelijk kunt oppikken. Maar ben je op doorreis, dan wil je misschien de stad mijden. Met de knooppuntroutes plan je makkelijk een weg om de stad heen. Ook een stukje afsnijden of een ommetje toevoegen doe je gemakkelijk via de knooppuntroutes.

De LF-routes gaan veranderen!
LF-routes zijn al ruim dertig jaar bekend als dé langeafstandfietsroutes in Nederland, vooral bedoeld voor fietsvakanties. Nu er een landsdekkend netwerk van knooppuntroutes is, zijn er nieuwe mogelijkheden voor de LF-routes. De huidige netwerkfunctie is niet langer nodig. De focus komt te liggen op een beperkt aantal zogenoemde ‘icoonroutes’, nationale routes met sterke thema’s en hoge service en kwaliteit voor de vakantiefietser - routes waarmee we ook internationaal ons visitekaartje als fietsland kunnen afgeven. De aanpassingen vinden de komende jaren geleidelijk plaats. Op de pagina LF-icoonroutes lees je er alles over en houden we de ontwikkelingen bij.

Onze partners

ANWB

Fietsersbond

Horeca Nederland

NBTC

NTFU

Rai

Recron

VVV

Provincie Drenthe

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Overijssel

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland