LF Maasroute | Boxmeer - Maasbommel

  • Afstand 61 km

  • Boxmeer - Maasbommel

In Noord-Brabant fiets je noordwestwaarts door een andere landschappelijke bijzonderheid: het oudste cultuurlandschap van Nederland. In het Maasheggengebied, zoals het heet, fiets je door een mozaïek van kleine weilandjes in de uiterwaarden, omzoomd met gevlochten omheiningen van voornamelijk meidoornstruik.

De Maas vormt tot Cuijk de provinciegrens tussen Limburg en Noord-Brabant. Daarna is ze de grens tussen Noord-Brabant en Gelderland. Verderop keer je nog even terug naar Limburg als je de Maasbrug bij Gennep oversteken. Vanaf hier verandert de rivier ook van koers en gaat ze westwaarts, richting de Noordzee.

Lees hieronder verder

Download GPX Track
Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt.



Je fietst een stuk langs de Kraaijenbergse Plassen, negen (genummerde) plassen die zijn ontstaan na veertig jaar graven naar zand, klei en grind. Heb je wel zin in een duik? Een mooie plek daarvoor vind je na het boerendorp Linden. Net voor de watersportcamping ligt bij Plas 2 een zandstrandje.

Aan de overkant zie je het Land van Maas en Waal. Vanaf nu fiets je officieel in de Rijndelta, want veel van het land hier is ontstaan uit zand, grind en ander erosiemateriaal dat de Rijn en haar vertakkingen hier eeuwenlang hebben afgezet. Aan Brabantse zuidzijde van de rivier staat dit gebied bekend als de Maaskant. Het is een goed voorbeeld van landschap dat door de Maas is bepaald. De rivier stuit bij Cuijk op een stuwwal en heeft in de loop der tijd haar weg gezocht door het lager gelegen, vlakkere land richting het westen.

Op de Maasdijk tussen Grave en Megen fiets je op veilige hoogte tussen karakteristieke vestingstadjes als Grave en Ravenstein en oude Maasdorpen van weleer. Het uitzicht is hier uitgesproken Hollands: je fietst langs brede uiterwaarden met grazende schapen en koeien, met grote boerderijen aan je linkerzijde waar de was fier wappert in de wind. Bij Megen nemen we de veerpont naar Gelders grondgebied. De vruchtbare grond in de rivierdelta is bijzonder geschikt voor fruitteelt. Het rivierengebied wordt dan ook wel de fruitdelta van Nederland genoemd.

Suggesties om je route te plannen

De LF Maasroute in acht volwaardige etappes

Met onze toeristische partners

Duik de regio in

Getipt door kenners van de regio

Hoogtepunten op de etappe

Leuke adresjes voor een stop of overnachting

Een warm welkom

Extra service en gemak

Goede voorbereiding

Een fietstocht begint met de voorbereiding thuis. En daarmee begin meteen ook de voorpret. Wat neem ik mee? Ga ik met de trein naar het beginpunt? Welke fietsgids is er van de route? Op deze vragen geven we hier graag antwoord. Dit geldt voor zowel de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute als de LF Waterlinieroute.

Lees meer
Voor de pauzedag of om te proeven

Dag- en weekendtochten nabij de etappe

Vraag je herinnering aan, deel je ervaring of download de GPX-track

Niet vergeten